Binnenland
WNL

Bruls laat zijn boa's dit weekend gewoon handhaven: 'Anders sprake van werkweigering'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bruls laat zijn boa's dit weekend gewoon handhaven: 'Anders sprake van werkweigering'

Hubert Bruls is niet onder de indruk van het voornemen van de Boa-bond om dit weekend solidair te zijn met de actievoerende politiebonden. Dat zei de voorzitter van het Veiligheidsberaad vanochtend in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Nachthoreca zijn van plan hun deuren tegen de maatregelen in gewoon te openen en de politiebonden kondigen aan niet te gaan handhaven. De Boa-bond zegt dat ook niet van plan te zijn. "Maar daar gaat de Boa-bond helemaal niet over", aldus Bruls. "Toen ik vanochtend opstond, hadden we nog geen arbeiderszelfbestuur."

'Werkweigering'

Bruls begrijpt dat de politie vanwege vastgelopen Cao-onderhandelingen actievoeren. "Maar de boa’s hebben helemaal niet zo’n conflict. Als zij niet handhaven, gaat het op werkweigering lijken." De Boa-bond zegt sowieso nooit te handhaven als de politie niet stand-by staat, maar ook daar is volgens de burgemeester van Nijmegen geen sprake van. "Er loopt dit weekend gewoon politie door de straten van Nijmegen en die is waakzaam."

Versoepelingen

De actie van de nachthoreca komt op een moment waarop forse versoepelingen in het verschiet liggen. "We zijn met z’n allen naar de uitgang aan het rennen, maar moeten wel zorgen dat we niet over elkaar heen vallen." Hij maant de discotheken nog even geduld te hebben, omdat ook voor hen volgende week versoepelingen in het vat zitten.

Gisteren meldden Haagse bronnen dus dat er flinke versoepelingen aan zitten te komen volgende week en dat het kabinet afkoerst op de opheffing van bijna alle maatregelen aan het begin van maart. Bruls denkt dat dat proces best versneld kan worden. "We moeten ons afvragen of we nog een paar weken willen wachten met het afschaffen van bepaalde maatregelen, als de gezondheidssituatie het nu al toelaat."

Sluitingstijden

Over de nieuwe sluitingstijden in de horeca - en cultuursector, die nog niet bepaald zijn, is Bruls eveneens optimistisch. "Het verschil tussen de horeca om 01:00, 02:00 of 03:00 uur sluiten is volgens mij niet heel erg uitlegbaar."

Bruls, burgemeester in carnavalsgebied, dringt ook bij het kabinet aan op een concreet plan voor de viering van carnaval. "Dat moet op 15 februari echt klaarliggen. Carnaval komt er sowieso. De verzameling van tienduizend mensen op een plein in Maastricht houd je niet tegen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie