Binnenland
NOSNTR

Middelbare scholen steeds vaker last van bedreigingen

foto: SPS Media
  1. Nieuwschevron right
  2. Middelbare scholen steeds vaker last van bedreigingen

Verschillende middelbare scholen in Nijmegen en Wijchen zijn via sociale media bedreigd met aanslagen. Uit angst voor de bedreigingen hielden sommige ouders hun kinderen thuis. Politie is gaan surveilleren in de buurt. Bedreigingen op scholen komen steeds vaker voor, soms sluiten scholen hun deuren tijdelijk. In Nieuws en Co een gesprek met Lynn Louwe, crisisadviseur van Stichting School & Veiligheid.

Video niet beschikbaar

Scholen kloppen met verschillende vragen bij de stichting School & Veiligheid aan, vertelt Louwe. Ze vragen zich af hoe serieus ze de dreigingen moeten nemen, wat het eerste is wat ze moeten doen en hoe ze tot het besluit komen of ze wel of niet dicht moeten gaan. "Ons eerste advies is om contact op te nemen met de politie, die zijn toegerust om te onderzoeken waar de dreiging vandaan komt en of de dreiging serieus te nemen. De politie kan vervolgens adviseren, op basis van een risico-inschatting.”

Grote impact

“Een dreiging heeft een grote impact op de leerlingen, maar ook op docenten en ouders die zich zorgen kunnen maken”, stelt Louwe. Het advies van de stichting is dan om het vertrouwen zo snel mogelijk te herstellen: “Vaak zijn leerlingen best wel geschrokken, dat dit ook op hun school kan gebeuren.” Werken aan het herstel van vertrouwen gebeurt door leerlingen weer regelmaat te bieden: “We adviseren om als school zo snel mogelijk weer open te gaan, de lessen weer op te starten en aandacht te geven aan wat het met iedereen gedaan heeft.” Louwe tot slot: “Het is strafbaar om een school te bedreigen en dat realiseert niet iedereen zich altijd.”

Ster advertentie
Ster advertentie