Waarom heeft iedereen tegenwoordig ADHD? 'We moeten oppassen met het medicaliseren van het leven'
- Nieuws
- Waarom heeft iedereen tegenwoordig ADHD? 'We moeten oppassen met het medicaliseren van het leven'
Het aantal ADHD-diagnoses schiet omhoog als de raketten van Elon Musk. Maar hoeveel mensen hebben het nou eigenlijk echt? Jongeren en volwassenen vallen massaal voor de online testjes aangeboden op sociale media zoals TikTok en Instagram. Één ding is zeker na het doen van die toetsing: ja, je hebt ADHD. Totaal onbetrouwbaar, maar wat is het probleem hiervan? En waar komt deze neiging om onszelf te diagnosticeren vandaan? We bespreken het met prof. dr. Laura Batstra, hoogleraar orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en tevens auteur van het boek Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen.
Video niet beschikbaar
Diagnoses op TikTok
In 2023 slikten zo'n 85 duizend kinderen Ritalin. Prof. dr. Laura Batstra noemt het een hype. "Op TikTok kan je jezelf diagnosticeren aan de hand van een lijstje symptomen. Deze symptomen kloppen vaak niet en het is bovendien geen geschikte diagnosemethode. Het gaat erom of iemand functioneert naar behoren. Kun je niet meer werken? Lukt het je niet meer om sociale contacten te onderhouden? Alleen in zulke gevallen zou een psychiatrische classificatie gesteld mogen worden."
Meer begrip
Waarom willen we afwijkend gedrag dan zo snel diagnosticeren? Volgens Batstra zijn er verschillende redenen: "Op scholen krijg je met een diagnose bijvoorbeeld extra tijd voor proefwerken. Ook kun je soms aanspraak maken op een persoonsgebonden budget. Kinderen die niet volledig in de pas lopen, kunnen daarnaast rekenen op meer begrip." Voor ouders speelt dit laatste ook een rol: "Het kan voor hen een opluchting zijn om te kunnen zeggen: 'Hij kan er niks aan doen, hij heeft ADHD. Het ligt niet aan onze opvoeding of aan zijn karakter, maar aan een stoornis.'"
Medicaliseren van het leven
Batstra is bang dat steeds meer mensen een excuus zoeken voor het feit dat het ze niet lukt om 100% mee te draaien in een veeleisende samenleving: "Iedereen vergeet wel eens zijn sleutels of heeft moeite met concentratie, maar dan heb je echt niet meteen ADHD. We moeten oppassen met het medicaliseren van moeilijke fases in het leven. Volgens Batstra moet de samenleving meer ruimte bieden voor deze variëteit: "Omarm de verschillen en accepteer en waardeer diversiteit. Dat heeft een samenleving juist nodig om goed te kunnen functioneren."