Binnenland
KRO-NCRV

Huurverhoging op de mat: 'Ik moet geld lenen om de huur te betalen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huurverhoging op de mat: 'Ik moet geld lenen om de huur te betalen'

Ondanks de coronacrisis hebben veel huurders bericht ontvangen van een huurverhoging. Een aantal van de huurders komt daardoor financieel in de knel. "Ik moet geld lenen om de huur te betalen", vertelt luisteraar Janna in Spraakmakers.

Janna kreeg een bericht dat de huur met 3,6 procent wordt verhoogd. Een probleem, want door de coronacrisis heeft ze een verminderd inkomen. Ze heeft een eigen schoonheidssalon, die sinds 17 maart dicht is. Om de huur door te betalen, moet ze geld lenen.

De woningcorporatie wil haar niet tegemoetkomen. "Dus ik sta straks op straat en zij zeggen, zoek het maar uit." Bij de gemeente vroeg ze woonkostentoeslag aan, maar het benodigde formulier heeft ze nog niet gekregen en ze wordt ook niet teruggebeld. "Ik heb vorige week huilend aan de lijn gezeten of iemand mij alsjeblieft kan helpen."

Video niet beschikbaar

Niet met geld strooien

Voor Frank van Blokland van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Nederland (IVBN) staat het verhaal van Janna haaks op de houding die hij de leden adviseert. "Als iemand zo'n probleem heeft, laat die zich alsjeblieft bij de verhuurder melden." Vervolgens kan de huur worden uitgesteld en gekeken worden hoe het inkomen kan herstellen en geholpen worden met een latere terugbetaling van huur of een eventuele kwijtschelding. "Dat is onze houding."

Op dit moment heeft slechts 2 procent zich bij de verhuurders gemeld met problemen – hij verwacht dat het nog oploopt. Die groep is volgens hem beter geholpen met maatwerk. "We moeten niet met een helikopter met geld gaan strooien."

Maximale huurverhoging

De huurverhoging, Van Blokland schat dat het om 20 tot 25 euro per maand gaat, wordt volgens hem in veel gevallen door de inflatiecorrectie gecompenseerd. Het geld is nodig voor innovaties, en voor afdracht aan pensioenfondsen.

De IVBN adviseert leden wel een maximale huurverhoging te adviseren: maximaal 1 procent bovenop de 2,5 procent inflatieverhoging.

Angst of woning te betalen valt

De particuliere verhuurder waar meneer Haan van huurt, heeft bovenop de 2,5 procent verhoging vanwege inflatie wel een flinke extra verhoging gerekend: in totaal is de verhoging 5,1 procent. Meneer Haan: "Ik heb geïnformeerd of dat niet minder kon en ik kreeg het antwoord dat dat niet gaat."

Hij ontvangt AOW en huurtoeslag, maar vreest dat de kosten die de overheid nu maakt in de coronacrisis, teruggehaald zullen worden uit een verlaging van de huurtoeslag in de toekomst. "Ik kijk met angst en beven naar de toekomst of mijn woning te betalen valt."

38 procent kwijt aan wonen

Woordvoerder van de Woonbond Marcel Trip vindt het niet gek dat huurders zich zorgen maken: zij zijn gemiddeld 38 procent van hun inkomen kwijt aan wonen. "Veel mensen hebben geen grote buffer."

Het maatwerk waar de corporaties mee komen noemt hij belangrijk. "Als iemand een inkomensdaling heeft gehad, is het niet doorgaan van de verhoging niet genoeg om uit de brand te komen. Het is goed dat er meer mogelijk is." Echter is er volgens hem ook een groep die de huur nog wel kan betalen, maar ook in de knel komt.

Stand.nl: De huur verhogen in coronatijd is asociaal

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie