Binnenland
NOS

Sneller windmolens in Noordzee: 'Is een geweldige plaats om energie te winnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sneller windmolens in Noordzee: 'Is een geweldige plaats om energie te winnen'

Premier Rutte en minister Jetten zijn vandaag in Esbjerg, Denemarken voor een top over windmolens in de Noordzee. De bouw daarvan moet versnellen, om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met lector energietransitie Martien Visser aan de Hanzehogeschool.

Video niet beschikbaar

"Ze hopen vooral te bereiken dat de plannen die de landen hebben op de Noordzee beter met elkaar worden afgestemd. Nu maakt elk land zijn eigen plannen. Daar komt bij dat bijvoorbeeld Denemarken en Nederland relatief veel zeeoppervlak hebben, terwijl landen als Duitsland en België veel minder hebben. Dus het is win-win als je dat een beetje beter verdeeld", stelt Visser.

Samenwerken

"De Noordzee wordt als gebruikt door zeevaart, visserij, olie- en gaswinning. Daar komen ook die windmolens nog bij. Het wordt druk op de Noordzee de komende jaren, maar dat neemt niet weg dat de Noordzee een geweldige plaats is voor Noordwest-Europa om energie te winnen. Zeker ook omdat de landen druk bewoond zijn en het niet makkelijk is om daar heel veel windmolens te installeren", zegt Visser.

"De grootste obstakels zijn de kabels. Je kunt de molens plaatsen, maar vervolgens moet de energie ook nog het continent op. Die kabels zijn erg duur. Bovendien vereist het majeure aanpassingen van het energiesysteem op de kust. Samenwerking is daarbij belangrijk. Als Denemarken een windexportland wil worden, dan zullen er veel meer verbindingen dan nu moeten komen met andere landen."

Tien jaar

"De oorlog in Oekraïne laat opnieuw zien hoe belangrijk het is dat we afscheid nemen van gas, olie en kolen en overgaan naar hernieuwbare energie. Maar we moeten beseffen dat dit soort plannen met name een rol gaan spelen na 2030. Het ontwikkelen van plannen, plaatsen van windmolens, bouwen van kabels en dergelijke dan moet je denken aan een periode van tien jaar tussen plan en realisatie", aldus Visser.

r1jn noordzee

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie