Binnenland
NOSNTR

10.000 liter drugsafval gevonden in Brabant: 'Steeds vaker grote lozingen'

foto: Q Vision Mediaprodukties
  1. Nieuwschevron right
  2. 10.000 liter drugsafval gevonden in Brabant: 'Steeds vaker grote lozingen'

In Schijndel, in Brabant, is gisteravond zo'n tienduizend liter drugsafval gevonden. De meeste containers waren tot de rand gevuld. Een aantal van de vaten was kapot, daardoor lekte vloeistof rechtstreeks in de berm en in een naastgelegen sloot.

10.000 liter drugsafval gevonden in Brabant: 'Steeds vaker grote lozingen'

Video niet beschikbaar

"Er waren tien van die enorme witte vaten gevonden van duizend liter. Ze waren deels kapot en er lekte een vloeistof uit," zegt Noel van Hooft, verslaggever bij Omroep Brabant, in Nieuws en Co. "Het is bij een weg tussen Schijndel en Heeswijk-Dinther. Daar heb je een klein zijstraatje naar een fietspad, doodlopend voor ander verkeer. Daar zijn die vaten halverwege de avond gedumpt en rond half elf aangetroffen."

Ongezien

Niemand heeft het zien gebeuren, volgens Van Hooft heeft een voorbijganger melding gemaakt van het drugsafval. "In eerste instantie zijn er agenten naartoe gegaan, die kregen last van hun ogen. Die hebben de brandweer erbij gehaald." De brandweer heeft in speciale pakken de inhoud van de vaten onderzocht.

"Vannacht is er een gespecialiseerd bedrijf gekomen die zijn tot in de ochtend bezig geweest." Het bedrijf heeft de vloeistof overgepompt naar andere vaten. "Ze konden het anders niet veilig vervoeren. Ook is er een deel van de berm afgegraven."

Steeds grotere dumpingen

Erik de Jonge, boswachter van Brabants Landschap, ziet de hoeveelheid drugsafval toenemen. "Soms op deze manier, een grote hoeveelheid die uit een vrachtwagen gekiept wordt, maar we zien ook steeds vaker lozingen in de bodem of oppervlaktewater."

De Jonge vertelt dat drugsafval rampzalig is voor de omgeving. "Het zijn altijd enorm schadelijke chemicaliën, soms ook extreme zuren. Dat zou bij ons door de huid heen branden, maar dat geldt dus ook voor alles in de bodem. De bodem waar ons drinkwater uitgehaald wordt, waar heel veel bodemleven inzit en heel belangrijk is voor de natuur, wordt enorme schade toegebracht."

Permanente schade

Nu is het drugsafval snel gevonden, maar het afval kan langdurige schade aan de omgeving geven, als het niet snel wordt ontdekt. "Zoals bij mijn werkgebied in de Brabantse Wal. Daar hebben we een langdurige lozing in de grond gehad. Daar kunnen we het enigszins schoon krijgen met een gigantische afgraving van een paar miljoen euro. Maar echt schoon krijgen we het nooit meer. Daar zal je over tientallen jaren nog kunnen zien dat daar een drugsdumping geweest is," zegt De Jonge.

10.000 liter drugsafval gevonden in Brabant: 'Steeds vaker grote lozingen'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie