Honing als indicator voor pesticiden in omgeving
- Nieuws
- Honing als indicator voor pesticiden in omgeving
Wanneer een honingbij nectar ophaalt in haar omgeving, kunnen daar ook landbouwpesticiden in zitten. Deze aangetroffen gifstoffen zeggen iets over het gebruik daarvan in de directe omgeving van de bijenkast. CLM Onderzoek en Advies gaat dit jaar onderzoeken hoe je met deze gegevens het gesprek met landgebruikers kunt aangaan om het gebruik van pesticiden te verminderen.
Honingbij verzamelt ook landbouwpesticiden
"Het is niet iets om je zorgen over te maken", vertelt imker Cees van Leuven uit Molenschot. In een verkenning vorig jaar trof het CLM vier verschillende residuen van pesticiden aan in zijn honing. "In alle landbouwproducten zitten helaas resten van gewasbeschermingsmiddelen. Mijn honing is gewoon geschikt voor consumptie, alle waardes zitten ver onder de veiligheidsgrens."
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

foto: Vroege Vogels
Cees van Leuven en Margot Veenenbos
Maximaal drie kilometer rondom kast
"Interessant is dat honingbijen hun nectar binnen een straal van circa drie kilometer rondom hun bijenkast halen", weet Margot Veenenbos van het CLM. "De honing van deze bijen vormt daardoor een belangrijke graadmeter voor wat er binnen deze regio gebeurt. We willen kijken hoe we de analyse van pesticiden kunnen optimaliseren en hoe de resultaten kunnen worden ingezet voor gesprekken met lokale landgebruikers over het gebruik van pesticiden en de alternatieven daarvoor."
Lokale verbinding
Gifstoffen in het milieu worden al op meerdere manieren gemonitord. De waterschappen meten bijvoorbeeld regelmatig bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater. Daarmee vergeleken heeft de honing-methode verschillende voordelen volgens Margot: "Met honing kun je echt de lokale verbinding maken, doordat je weet dat de honingbij maar een bepaalde afstand vliegt. Daarnaast is de honingbij een aansprekend dier; door pesticiden in hun honing aan te tonen maak je het probleem concreet". Dat dit een goede gespreksstarter kan zijn blijkt uit de eerste gesprekken die inmiddels met landgebruikers zijn gevoerd in de regio van imker Cees. Samen wordt nu gezocht naar passende manieren om het gebruik en uitspoeling van pesticiden te beperken.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.