De Groene Veterinair leidt de weg naar duurzame dierenartspraktijken: 'Kwestie van bewustwording'
- Nieuws
- De Groene Veterinair leidt de weg naar duurzame dierenartspraktijken: 'Kwestie van bewustwording'
De zorgsector staat bekend als een grote vervuiler, maar er is groeiende aandacht voor duurzaamheid. Hans Nieuwendijk, oprichter van de stichting Groene Veterinair, zet zich in voor verandering in de dierenartspraktijk. Hij vertelt wat er daar nog beter kan in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
Verlichting en verpakking
Nieuwendijk pleit voor bewustwording en veranderingen in de praktijk, zoals het gebruik van led-verlichting: "Dat is verschrikkelijk makkelijk door te voeren. Met zo'n maatregel wordt niet alleen het milieu wordt gespaard maar ook kosten. Het is vooral een kwestie van bewustwording en bewust met dingen omgaan."
Een ander aspect van wat duurzamer kan is het verminderen van verpakkingsmateriaal, vooral bij medicijnen: "Bijvoorbeeld, de beruchte blisterverpakkingen van medicijnen, dat zijn een grote vervuiler." Maar ook het transport en vervoer van personeel en klanten dragen bij aan de ecologische voetafdruk van dierenartsenpraktijken: "De koeriers die meerdere malen per week heen en weer rijden, dat kan beter."
Vlooien- en wormmiddelen
Maar ook het gebruik van bepaalde medicijnen wordt door de stichting onder de loep genomen: "Met name het gebruik van wormmiddelen. Dat heeft niet zoveel met CO-2 te maken, maar wel met het feit dat die worm middelen die we geven aan honden en katten, dat die ook uitgepoept worden en in de omgeving terechtkomen."
Hetzelfde geldt voor vlooienmiddelen: "Als dan de hond vrolijk achter de bal aan in 't water springt, dan komt datzelfde insectenbestrijdingsmiddel vrij in het oppervlaktewater. Dat heeft daar zeker invloed op."
Proces is in gang gezet
Als voorzitter van de Groene Veterinair merkt Nieuwendijk op dat het bewustwordingsproces in gang is gezet: "We komen als stichting, die in 2019 is opgericht, regelmatig in het nieuws. Ook op congressen en bijeenkomsten worden we steeds meer vertegenwoordigd." Naast bewustwording bij dierenartsen, richt de stichting zich ook op het verminderen van gebruik van milieuvervuilende narcose- en wormmiddelen: "D'r zijn steeds meer praktijken die dat inderdaad ook gaan toepassen en dus minder isofluraan, het vervuilende narcosemiddel, dan gebruiken."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.