Binnenland
NOS

Geneeskundestudenten trekken aan de bel: te weinig plek bij coschappen en in de collegezaal

foto: Hush naidoofoto: Hush naidoo
  1. Nieuwschevron right
  2. Geneeskundestudenten trekken aan de bel: te weinig plek bij coschappen en in de collegezaal

De kwaliteit van de studie geneeskunde is te laag, want er zijn te veel studenten. Ook is de wachttijd voor een master 6 maanden. Dit blijkt uit een enquête van belangenvereniging De Geneeskundestudent, vertelt Christiaan Meijer, onderzoeksleider van de enquête.

Geneeskundestudenten trekken aan de bel

Coschappen

"De druk op de studenten binnen de studie is sowieso vrij hoog, zo ook de coschappen die je vaak in een ziekenhuis loopt. Die kosten studenten ongeveer 46 uur per week. Daarnaast willen studenten zich onderscheiden van anderen omdat er een dermate hoeveelheid studenten instroomt, dat ze ondanks de zware studie en master extra dingen doen om zich te kunnen onderscheiden. Dat maakt de studie op dit moment zwaarder dan dat hij ooit is geweest", legt Meijer uit.

Langer wachten op je coschappen is al langer een probleem. "De faculteiten hebben geprobeerd de co-groepen groter te maken, dus het vergroten van de instroom in de master. Dit heeft niet geholpen", vertelt Meijer.

Burn-out

Toch zijn er meer mensen nodig in de zorg, dus het klinkt tegenstrijdig om het aantal studenten in de studie Geneeskunde terug te dringen. "Het meest belangrijke vinden wij dat de kwaliteit van de studie zo optimaal mogelijk is. Met een lagere instroom denken we de kwaliteit beter kan worden. Dan kan ook de kwaliteit van coschappen omhoog gaan. Meerdere studenten geven ook aan dat er soms niet genoeg plek is in de collegezaal of dat ze geen plek kunnen vinden op de faculteit om te studeren."

Ook komt uit de enquête voort dat 30% van de studenten kampt met burn-out klachten. "Het is wel onze hypothese dat de extra druk om je te onderscheiden en je cv te pimpen om een kans te maken op een opleidingsplek, in combinatie met de vrij forse geneeskundestudie, kan zorgen voor meer burn-out klachten", eindigt Meijer.

item geneeskunde

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie