Binnenland
KRO-NCRV

Valt er nog wat te lachen als het om klimaat gaat?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Valt er nog wat te lachen als het om klimaat gaat?

Klimaatverandering en humor met liedjes en glitter? Dat klinkt tegenstrijdig. Tóch brengt theatermaker, columnist, wetenschapscommunicator en politiek historicus Eveline van Rijswijk het samen in een voorstelling. "We vinden het moeilijk om na te denken over later en dat zit het klimaatdebat in de weg", zegt Van Rijswijk bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Het thema klimaatverandering op een manier die het publiek niet afschrikt. Dat probeert Van Rijswijk met haar voorstelling Nu Al, een eindejaarsconference over de toekomst, die opvallend genoeg niet aan het einde van het jaar plaatsvindt.

Al op!

Van Rijswijk speelt momenteel haar eindejaarsconference die inspeelt op het feit dat Nederland haar jaarlijkse verbruik aan grondstoffen al ruim vóór december bereikt. Van Rijswijk pakt het thema aan met een opvallende insteek van humor, muziek en persoonlijke verhalen. "Ik noem het woord 'klimaatverandering' niet eens in de aankondiging", legt ze uit. "Het onderwerp is te belangrijk om mensen meteen te verliezen."

Luchtig én feitelijk?

De inzet van luchtigheid lijkt effectief te zijn. Bezoekers geven aan verrast te zijn dat ze ondanks het zware thema ook gelachen hebben. Toch ontbreekt het de voorstelling niet aan inhoud. Van Rijswijk verweeft wetenschappelijke feiten en politieke kritiek in haar voorstelling. Zo wijst ze op de paradox dat Nederland in de afgelopen dertig jaar evenveel CO2 heeft uitgestoten als in alle eeuwen daarvoor samen, een feit dat volgens haar onvoldoende doordringt in het publieke en politieke debat.

Kunstbrug

Cartoonist Jean-Marc van Tol, bekend van Fokke & Sukke, herkent de uitdaging: "Humor beklijft niet altijd, maar het kan wel een ingang bieden." Hij wijst erop dat kunstenaars op hun manier proberen bij te dragen aan bewustwording, ook al lossen ze het probleem niet op.

Ook de museumwereld haakt aan bij het onderwerp. "Met kunst bouwen we bruggen voor verbeeldingskracht", zegt Femke Hameetman, directeur van het Dordrechts Museum.

'Nu al'

Volgens Van Rijswijk weten we dat we anders moeten leven. "Maar we handelen er nog niet naar. Misschien helpt het als we beseffen dat schone lucht en stabiel weer niet alleen voor later is, maar ook voor onszelf. Nu al."

Van Rijswijk sluit haar voorstelling af met een pleidooi voor empathie, niet alleen voor anderen, maar ook voor je toekomstige zelf. "We vinden het moeilijk om na te denken over later en dat zit het klimaatdebat in de weg."

Nu Al is op maandag 28 april voor het laatst te zien in het Parktheater in Eindhoven.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie