Binnenland
BNNVARA

Vogelaars massaal naar Texel voor zeldzame vogel

foto: Ruud van Beusekomfoto: Ruud van Beusekom
  1. Nieuwschevron right
  2. Vogelaars massaal naar Texel voor zeldzame vogel

Afgelopen week ging er een schokgolf door vogelend Nederland. Er werd een brileider gezien bij Texel. Met zijn kleine oranje snavel, mosgroene vlakken en zwarte bril lijkt hij uit een schilderij van Picasso gezwommen én hij is in Europa nog maar amper waargenomen. Beeldschoon en extreem zeldzaam dus; de twee ingrediënten waarvoor veel vogelaars de verrekijkers pakken en erop uitgaan. Vroege Vogels ging op zoek naar de brileider met vogelaars Lobke Bekkema, Daan van Braak en Robert van der Meer.

Vogelaars massaal naar extreem zeldzame brileider op Texel

De brileider bij Texel is flink verdwaald. Van nature broedt hij aan de kust van Alaska en Noordoost-Siberië en overwintert hij tussen de ijsschotsen op de Beringzee. Hoe het dier in Nederland terecht is gekomen is onbekend. "In ieder geval vliegend", grapt Robert. Dat de brileider in Europa extreem zeldzaam is staat wel vast. Daan: "Hij is nog maar een handje vol keren in Europa gezien. Dit is de eerste voor Nederland." Lobke voegt daaraan toe: "Er wordt gesproken over de zeldzaamste vogel in ons land ooit."

Massaal 'twitchen'

Lobke, Daan en Robert zijn 'twitchers': vogelaars die naar (meestal zeldzame) vogels gaan die al eerder gezien zijn. Het woord komt van het Engelse 'twitch', wat iets als zenuwtrekje betekent. De echte twitcher wordt dan ook zenuwachtig zodra een zeldzame soort wordt gezien, en laat daar soms alles voor vallen. De brileider op Texel wordt massaal 'getwitched', de eerste vier dagen werd hij door bijna 800 verschillende vogelaars ingevoerd op waarneming.nl.

Vogelgekte?

Twitchers rijden vaak het hele land door op zoek naar een zeldzame vogel. De brileider trekt zelfs vogelaars vanuit het buitenland, zoals Spanje, Denemarken en België. "Duurzaam is twitchen niet", erkent Daan. "We zijn hier wel mee bezig. Zo is vanuit Dutch Birding (een vereniging waar veel twitchers bij aangesloten zijn) de 'local patch challenge' bedacht, een uitdaging waarbij dichtbij huis zoveel mogelijk vogels moeten worden gezien. Daarnaast proberen we zo veel mogelijk te carpoolen."

Daan begrijpt het wanneer mensen het twitchen als een soort gekte zien. "Maar het is veel meer dan alleen naar een bijzondere vogel gaan. Het is een sociaal evenement. Ik vind het fantastisch om m'n vogelvrienden weer tegen te komen tijdens een twitch."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie