Binnenland
BNNVARA

Spinaziepulp in falafel om verspilling tegen te gaan

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Spinaziepulp in falafel om verspilling tegen te gaan

Tijdens bijbaantjes in de horeca en ook thuis zagen Ayuk Bakia en Scifo Minnaard veel voedsel in de vuilnisbak verdwijnen, vertellen zij in Vroege Vogels. Daar wilden ze wat aan doen en zo kwamen ze op het idee van 'falafval', falafel gemaakt met spinaziepulp.

falafval

'De één zijn afval is de ander zijn falafval', staat op de site van Bakia en Minnaard. Met de missie om wat te doen tegen voedselverspilling maakten zij een belronde langs juicebars in hun thuisstad Rotterdam. Het duo belde de sapmakers op met de vraag of zij ook wat deden met de overblijfselen, en of zij anders de pulp mochten gebruiken. Sapbar Sajoer reageerde positief en die middag nog werd de (spinazie)pulp bij hen opgehaald.

Van pulp naar falafel

Bakia en Minnaard wilden de pulp gebruiken om falafel van te maken, nadat ze een video hadden gezien van iemand die groenteballetjes frituurde. En zo belandde het restproduct van het sapje 'Het Groene Monster' in falafval, "wij geven groentereststromen een nieuw leven in dit gerecht", zegt Bakia.

Een derde van de falafel bestaat uit reststromen en momenteel zijn er testen bezig met meer restproducten om zo de ballen voor 70 á 80% van restafval te maken. Zo wordt er getest met kapucijners van Nederlandse bodem. "Kikkererwten komen vaak uit Noord Amerika, maar wij werken liever met lokale producten. Dus het is mooi als de peulvruchten ook uit een reststroom komen", legt Bakia uit. "Wij willen normaliseren dat reststromen worden gebruikt."

Voedselverspilling mondiaal probleem

De falafval-makers spelen zo in op het grote probleem van voedselverspilling. "Heel veel voedselafval is eigenlijk geen écht afval en toch eindigt veel van wat we produceren op de afvalhoop", zegt het duo. "Wij zijn FALAFVAL begonnen met de missie om voedzaam eten te redden van de prullenbak en de giga afvalberg te verminderen. Want de manier waarop wij nu met eten omgaan kan echt niet meer."

Voedselverspilling is een mondiaal probleem dat ongelijkheid in stand houdt, waar in het Westen een enorm overschot is en armere landen kampen met tekort. Alleen in Nederland al wordt jaarlijks tussen de 1,8 en 2,5 miljoen ton eetbaar voedsel verspild. Consumenten zijn verantwoordelijk voor zo’n 23 tot 32 procent van de totale verspilling, de rest komt voor rekening van onder andere producenten, distributeurs en supermarkten.

Veel reststromen komen nu terecht in veevoer of in biogas, legt Bakia uit. "Dat is mooi, maar wat je eigenlijk wil is producten op een zo hoog mogelijk niveau verwaarden. Dat betekent preventie van afval of gebruiken voor menselijke consumptie, en dat is precies wat wij doen."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie