Binnenland
KRO-NCRV

Is het deze zomer 'not done' om een Aperol Spritz te bestellen op het terras?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het deze zomer 'not done' om een Aperol Spritz te bestellen op het terras?

De zon laat nog wat op zich wachten, maar zo gauw zij er is, stromen de terrassen vol met gegadigden voor een breed scala aan drankjes. Spraakmaker en hoofdredacteur van EW Hella Hueck viel de afgelopen jaren steeds voor de Aperol Spritz wanneer ze een zomers drankje wilde bestellen. Maar is deze alcoholische aperitief nog bij de trend voor deze zomer?

Video niet beschikbaar

'Cocktails maken, een kunst'

"Eén cocktail is beter dan geen cocktail", zegt Timo Janse, bar-eigenaar van de Flying Dutchman in Amsterdam. Zelf is hij niet enthousiast over het oranje drankje. Volgens hem is het op veel terrassen de enige cocktail die te bestellen is. "Dat is beter dan niks", zegt hij. "Maar als je bij de professionals bent, denk ik dat er wel wat leukers te bestellen valt. Een cocktail maken is een kunst."

De bar kent wel 800 unieke dranksmaken en heeft veel verschillende cocktails op de kaart. "De Aperol staat niet op de kaart, maar kan wel besteld worden", zegt Janse. Volgens de eigenaar vragen heel wat mensen naar het oranje drankje. Goede marketing en een makkelijk recept zijn de formule voor succes, volgens Janse. "Daarnaast staat Spritz voor licht fris en licht in alcohol."

Spritz 2.0

"Goed ijs, Aperol, spumante en bruiswater, goed doorroeren en je bent er!" Voor een twist op de klassieker tipt de bar-eigenaar om de Aperol te vervangen door de aperitieflikeur Amaro Santoni. "Dit maakt het net even anders en verrassender", zegt Janse.

Populariteit

Er zit continu een stroom in de populariteit van cocktails. "In Nederland duurt het altijd even voordat een drankje populair wordt, maar daarna blijven we het wel trouw." Zo noemt Janse als voorbeeld sherry in de jaren 60 en 70, die werd opgevolgd door rosé en Prosecco. "Evenals de Aperol had de gin & tonic ook even tijd nodig voordat het zo populair werd."

"Als het eenmaal gewend is, gaat het er ook niet meer uit", zegt Janse. Daarom kan Hueck volgen de bar-eigenaar nog steeds de Aperol Spritz blijven bestellen deze zomer.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie