Bezwaar tegen schuldbelijdenis rol kerken in Tweede Wereldoorlog: 'Hier herkennen wij ons niet in'
- Nieuws
- Bezwaar tegen schuldbelijdenis rol kerken in Tweede Wereldoorlog: 'Hier herkennen wij ons niet in'
Bij de herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam heeft de voorzitter van de PKN, de Protestantse Kerk in Nederland een schuldbelijdenis uitgesproken. Daarin erkent de voorzitter, René de Reuver, de rol van de protestantse kerken bij de Jodenvervolging in Nederland. Maar nabestaanden van verzetslieden herkennen zich niet in de tekst.
"Fantastische organisaties die een christelijk netwerk van verzet vormden, worden hiermee denigrerend op afstand gezet", zegt predikant en nabestaande van een verzetslid Joke Scheepstra in NOS Met het Oog op Morgen. "Van de 3000 predikanten die ons land telde, hebben er 500 het leven gelaten gedurende de oorlog. Dat zijn geen uitzonderingen."
Volgens Scheepstra is het niet aan de PKN om namens de gehele kerk een schuldbelijdenis af te leggen. "90 procent van de overledenen in het verzet waren christelijk. Je kan die niet als uitzonderingen bestempelen. Horen zij niet bij het instituut van de kerk?"
Emotie
Het was voor Scheepstra dan ook moeilijk om de belijdenis aan te moeten horen. "Ik wilde van tevoren inzage krijgen in de tekst, maar dat kon pas na afloop. Terwijl hier een verklaring wordt afgegeven namens de hele kerk. Als er namens jou een verklaring wordt afgelegd, maar je mag niet weten wat er in zit: dat vind ik echt het toppunt van arrogantie."
Het maakt voor Scheepstra veel los. "De PKN brengt alle daden door verzetsleden van de kerk in diskrediet. Ik voel me vervreemd, net als andere mensen die ik spreek. Mijn ouders, mijn grootouders, na alles wat ze hebben gedaan, nu dit! In je eigen kerk!"
'Geen herkenning'
De vader van Joke, Liepke Scheepstra, was zelf verzetslid bij de landelijke Knokploegen en was onder andere betrokken bij een grote uitbraak van gevangen in het Huis van Bewaring in Arnhem. Volgens Joke doet deze schuldbelijdenis ook af aan de daden die haar vader uitvoerde.
"Terwijl mijn vader het juist vanuit zijn geloof deed. Na die uitbraak, terwijl hij nog overal verbeten werd gezocht, ging mijn vader alsnog om vijf uur naar de kerk. Omdat het voor hem zijn motivatie vormde: hij wilde God danken en dat moest in de kerk."
Volgens de predikant staan haar gevoelens niet los van de andere nabestaanden. "Ik ken heel veel mensen die lid zijn van de PKN, maar ik ken niemand die deze verklaring op deze manier ondersteunt."
OOG Protestantse kerken
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.