Binnenland
NTRPowNed

Door hoge voedsel- en energiekosten stijgt het aantal daklozen, vooral onder jongeren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Door hoge voedsel- en energiekosten stijgt het aantal daklozen, vooral onder jongeren

Het aantal daklozen stijgt. Nu de voedsel- en energiekosten door het dak gaan en wonen duur wordt, dreigt de groep kwetsbaren groter te worden. "Door mensen nu niet te helpen met de stijgende prijzen, zijn we water naar de zee aan het dragen. Iemand die dakloos wordt, gaat de samenleving nog veel meer geld kosten. Het leven van een dakloze is zwaar, het is ziekmakend", zegt Lucy Geertman, straatpastor van de daklozenopvang Kruispunt Nijmegen, in 5 Dagen.

5 Dagen... vanuit Nijmegen

Dr. Maria van de Muijsenbergh werkt één dag per week als straatarts bij de nachtopvang voor daklozen, het Nunn aan de ‘In de Betouwstraat’ in Nijmegen. De rest van de week werkt ze aan het Radboud MC en doet ze onderzoek naar gezondheidsverschillen.

Onlangs startte ze een onderzoek naar dakloosheid na corona. De uitkomst was schrikbarend. Vrijwel alle onderzochte gemeenten meldden een flinke toename van het aan-tal daklozen. De officiële registraties blijven gelijk, maar hulpverleners zien men veel meer park- en bosslapers en een toenemend aantal mensen dat bij de opvang aanklopt. De toename is het meest zichtbaar onder jongeren.

Toename onder jongeren

De toename is het meest zichtbaar onder jongeren. Het opvanghuis Vince van de Stichting IRIS Opvang herkent deze ontwikkeling. Manager Daantje Daniëls moet soms jongeren tussen volwassenen plaatsen, omdat ze slaapplekken tekortkomt. Vince heeft acht plaatsen in de crisisopvang, tien gewone opvangplekken en zestien plekken voor beschermd wonen.

Wat opvalt is dat de psychiatrische problematiek zwaarder is en de verslaving heftiger. "Waarschijnlijk zijn er veel jongeren die niet meer bij de GGZ terechtkunnen vanwege wachtlijsten", aldus Daniëls.

Nieuwe kwetsbaren door energie- en voedselcrisis

Van de Muijsenbergh zag in haar onderzoek de populatie daklozen ook sterk veranderen. "Tot voor kort kenden we tot voor kort vooral de traditionele dakloze, ernstig verward of verslaafd. Nu zie je ook zzp’ers, mensen die uit een echtscheiding komen of alleenstaande moeders met kinderen. Het zijn de nieuwe kwetsbaren die met deze energie- en voedselcrisis en de woningnood door de bodem dreigen te zakken", aldus Van de Muijsenbergh.

Stichting het Droombankje, dat zich richt op hulp en opvang voor mensen die niet verslaafd of psychiatrische zijn, merkt de toename van het aantal hulpvragen. Straatpastor van de daklozenopvang Kruispunt Nijmegen, Lucy Geertman, ontvangt in haar Titus Brandsma kapel doorgaans zo’n 250 à 300 daklozen; nu zijn het er wel 400.

'Het leven van een dakloze is zwaar, het is ziekmakend'

Geertman waarschuwt: "Door mensen nu niet te helpen met de stijgende prijzen, zijn we water naar de zee aan het dragen. Iemand die dakloos wordt, gaat de samenleving nog veel meer geld kosten. Het leven van een dakloze is zwaar, het is ziekmakend." Van de Muijsenbergh beaamt dit: "Leven onder langdurige stress zorgt voor allerlei ziektes en aandoeningen. De weg terug naar een gezond en normaal leven wordt steeds lastiger."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie