Binnenland
BNNVARA

Joris Nieuwenhuis is naast Nederlands kampioen veldrijden ook vogelspotter

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Joris Nieuwenhuis is naast Nederlands kampioen veldrijden ook vogelspotter

Joris Nieuwenhuis vindt je niet alleen op de fiets, je kunt hem ook zeker zien met een verrekijker in de hand. Want naast veldrijden heeft Nieuwenhuis een andere grote passie: vogels kijken. Vroege Vogels ging met hem op pad.

Joris Nieuwenhuis is naast Nederlands kampioen veldrijden ook vogelspotter

Twee keer reed hij de Tour de France. Maar zijn passie ligt op de onverharde wegen: het veldrijden en gravelen. Joris Nieuwenhuis werd dit jaar Nederlands kampioen veldrijden en werd tweede bij het WK veldrijden. Hard fietsen vergt hard trainen, en tussen dat trainen door is ontspanning nodig. Dat haalt Nieuwenhuis uit vogels kijken. Hij zorgt er dus altijd voor dat zijn trainingsrondes een vogelgebied doorkruisen.

Jeugd

Het was zijn vader die Joris mee de natuur innam en ervoor zorgde dat zijn zoon een grote liefde voor de natuur ontwikkelde. Nieuwenhuis: "Ik kijk altijd om me heen als ik fiets. We trainen veel op de Veluwe en dan zie ik tijdens het fietsen langs de weg wilde zwijnen. Als ik dat na de training vertel aan m'n ploegmaten dan zijn er renners die niks hebben gezien. Ik let altijd op de natuur!"

Aan de manier waarop een vogel vliegt kan Nieuwenhuis herkennen wat voor een vogel hij spot. Soms, bij een bijzondere soort die hij niet vaak tegenkomt, is het dan opletten geblazen. In een interview met Wielerflits vertelt Nieuwenhuis ook eerder dat hij dan stilstaat om het te aanschouwen.

Vogels

Joris Nieuwenhuis tuurt dus naar vogels tijdens zijn trainingen, maar ook tijdens grote wedstrijden zag hij bijzondere vogels vliegen: "In de Vuelta zag ik gieren, fantastisch, en in Amerika bij een gravelwedstrijd heb ik de bald-eagle gezien. Ja dat zijn prachtmomenten!"

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie