Binnenland
BNNVARA

Baardgieren in Nederland moeten voor nageslacht zorgen

foto: Vroege Vogels/Fotograaf Jolenfredfoto: Vroege Vogels/Fotograaf Jolenfred
  1. Nieuwschevron right
  2. Baardgieren in Nederland moeten voor nageslacht zorgen

Deze week kwamen twee lammer- of baardgieren uit Spanje aan in dierentuin Zie-Zoo in Volkel. Hopelijk gaan de dieren voor nageslacht zorgen, dat dan weer in het wild kan worden uitgezet. Maar hoe verantwoord is die herintroductie? Daarover vertelt bioloog Stefan Halewijn van Zie-Zoo in Vroege Vogels.

Paartje baardgieren moet voor nageslacht gaan zorgen

Wat opvalt aan de volwassen baardgieren is de geel-rode borst. Van zichzelf is die wit, maar de gieren hebben de gewoonte om de veren in te smeren met klei. Waarschijnlijk wapent hij zich hiermee tegen de vele parasieten die op de kadavers zitten waar de gier zich weer mee voedt.

Baardgier en geen lammergier

Een 'baardgier' dus, en geen 'lammergier': bioloog Stefan Halewijn van Zie-Zoo de juiste naam tussen ieders oren krijgen. "De naam lammergier is erg negatief", vindt hij. "Het suggereert dat deze vogels lammetjes uit de bergweides plukken, wat niet zo is. De naam 'baardgier' past veel beter bij zijn uiterlijk, met die zwarte baard onder zijn snavel. In het Engels heet de vogel ook bearded vulture."

Jonge baardgieren in de bergen

Omdat men dacht dat de lammergieren lammetjes en ander vee zouden doden, werden de vogels vroeger hardnekkig bestreden, onder ander met vergiftigd aas. Aan het eind van de negentiende eeuw verdween de laatste baardgier dan ook uit de Alpen. Sinds 1978 loopt er een herintroductieprogramma, waarvoor in eerste instantie dieren uit Afghanistan zijn gehaald.

Inmiddels is er een heus Europees stamboek, waarmee de genetische diversiteit van de dieren in de gaten wordt gehouden. In verschillende landen wordt er heel zorgvuldig gefokt met de vogels, om jonge dieren weer in de bergen uit te zetten. Het paartje dat deze week in Volkel aankwam is onderdeel van dat internationale fokprogramma.

Uitzetten van gieren

Niet iedereen is enthousiast over het uitzetten van de gieren in het wild. Waar het gebruik van de ontstekingsremmer diclofenac bij vee in delen van Azië al is verboden, omdat gieren die besmet vlees eten eraan kunnen sterven, is het gebruik van dit diergeneesmiddel in Europa nog steeds toegestaan. Waarom zou je gieren uitzetten in een gebied waar ze het risico lopen om besmet vlees te eten?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie