De krekelburger 'smaakt een beetje naar noten'
- Nieuws
- De krekelburger 'smaakt een beetje naar noten'
Insecten zijn het voedsel van de toekomst. Dat is een boodschap die al lang wordt verkondigd. Maar tóch zijn we met zijn allen nog niet massaal aan het eten van de kleine diertjes begonnen. Twee ondernemers uit Rotterdam vonden dat dat anders moest: zij bedachten 'de krekelburger'.
De Krekelburger
Insecten zijn voedzaam en gezond en zitten vol met eiwitten, mineralen, vitamines en vetten. Daarnaast kunnen ze duurzamer gekweekt worden dan de meeste bekende vleessoorten, zoals rund en kip. Een ideaal voedingsmiddel dus, maar toch is er maar een klein percentage Nederlanders dat de dieren ook daadwerkelijk wel eens heeft gegeten. "Dat heeft voornamelijk met de perceptie te maken", zegt Sander Peltenburg van Burgsfoods. "We vinden het eng en vies om kleine beestjes te eten. En dat snap ik ook wel. Daarom leek het mij en mijn compagnon een goed idee om ze wat minder herkenbaar te maken."
Rauwe wormen smaken romig
De mannen van Burgsfoods besloten om van de insecten burgers te maken. Peltenburg: "We zijn domweg in onze eigen keukens begonnen. De insecten bestelden we in Azië en toen zijn we gaan experimenteren aan de hand van recepten die we op internet vonden."
Om te kijken welk dier zich het beste leende voor verwerking aten ze er veel: "We hebben rauwe wormen geproefd, die smaken heel romig. Sprinkhanen zijn wat voller van smaak en krekels zijn een beetje notig. Die krekels bleken het beste geschikt om burgers van te maken."
Krekelboerderij
Het kook-experiment begon kleinschalig, maar na een succesvolle proefperiode is er inmiddels opgeschaald. "Sinds februari hebben we een eigen productie-ruimte en ook de insecten komen van dichterbij huis", vertelt Peltenburg. In Werkhoven zit een een agrarisch familiebedrijf, dat voorheen alleen pluimvee hield, maar zich nu ook gedeeltelijk toelegt op het kweken van krekels. "Het is fijn dat de krekels uit Nederland komen. Dan weten we goed wat we verwerken in de burgers. Daarnaast is het leuk om te zien dat er meer mensen zijn, zoals wij, die zoveel vertrouwen hebben in de toekomst van de krekel als voedingsmiddel."
Wie de burger wil proeven moet nog even geduld hebben. Hij was vorige zomer al op een aantal festivals te proeven, en viel daar in goede aarde. Peltenburg hoopt nu eerst een aantal restaurants zo ver te krijgen de burger te serveren. "Als een paar restaurants insecten gaan serveren, dan weet ik zeker dat we het binnen een paar jaar heel normaal gaan vinden om het ook zelf thuis te bereiden."
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.