Grote tekorten bij gemeenten voor jeugdzorgkosten
- Nieuws
- Grote tekorten bij gemeenten voor jeugdzorgkosten
Gemeenten hebben jaarlijks te weinig geld voor Jeugdzorg. Dit jaar is er een tekort van 828 miljoen euro en de Volkskrant en De Telegraaf schrijven dat in 2028 het tekort kan oplopen tot 3 miljard euro. Daarmee wordt de Jeugdzorg een onmogelijke opdracht voor de gemeenten, het Rijk moet de tekorten aanvullen vinden zij. Wethouder Nathalie Kramers van Leeuwarden en voorzitter van de commissie zorg, jeugd en onderwijs bij de Vereniging van Nederlandse Gemeente vertelt hierover in het NOS Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
Meerdere oorzaken
Kremers legt uit dat er meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen: “We zien dat heel veel kinderen, één op de zeven inmiddels, naar jeugdzorg wordt verwezen. Ze komen in trajecten terecht die vaak langer zijn dan voorheen, en zwaarder.” Ook zijn de tarieven van zorgaanbieders gestegen en staan kinderen lang op wachtlijsten, waardoor hun problemen verergeren, aldus Kremers.
Anderhalf jaar geleden is met het toenmalige kabinet afgesproken om het aantal kinderen dat een beroep doet op de jeugdzorg te verlagen. Kremers vertelt dat het langer kan duren voordat het effect hiervan zichtbaar wordt en ook de bijbehorende wet- en regelgeving is aangepast. “Intussen is de maatschappelijke druk waar veel mensen last van hebben, de prestatiedruk, de werkdruk in onderwijs, de druk bij huisartsen en ouders die het niet meer weten, die loopt ook op. Dus het beroep is veel groter dan we een paar jaar geleden dachten en vandaar dat nu ook die kloof ontstaat.”
Maatschappelijk debat
Kremers stelt dat het belangrijk is om te blijven inzetten op wat er anderhalf jaar geleden is afgesproken, en “ook dat in de wet wordt aangepast dat we strenger mogen selecteren voor welke kinderen je andere vormen van hulp of ondersteuning wil - in de wijken, in de buurt, op school, voor hun ouders - en welke kinderen het recht op jeugdzorg krijgen.”
Aan de andere kant pleit Kremers voor een maatschappelijk debat: “Is de jeugdzorg voor de vraagstukken waar kinderen, jongeren en ouders tegenaan lopen? Dan zou je veel liever het dagelijks leven meer versterken, dan kinderen naar specialistische jeugdzorg verwijzen.”