Omvangrijke klimaatplannen: 'Elektrische auto is nu nog onbetaalbaar'
- Nieuws
- Omvangrijke klimaatplannen: 'Elektrische auto is nu nog onbetaalbaar'
Meer dan 120 maatregelen moeten ervoor zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55 procent omlaag is gebracht. De plannen voor dit pakket - met een prijskaartje van 28 miljard euro - zijn woensdag gepresenteerd door minister Rob Jetten. "Omvangrijke plannen", zegt politiek verslaggever Ewoud Kieviet.
Video niet beschikbaar
"Meer betalen voor uitstoot, kolen- en gascentrales gaan dicht, meer geld voor isolatie, elektrische rijden moet aantrekkelijker worden en benzine wordt langzaam duurder", soms hij op. "De automobilist wordt geduwd richting elektrisch rijden." Daar zat het lange tijd vast in de coalitie, voegt hij toe. "De VVD wilde geen maatregelen die automobilisten liet opdraaien voor de kosten. De voorgenomen verhoging van 5 tot 10 cent is op een verhoging van enkele centen richting 2030 uitgekomen. Er komen wel strengere maatregelen voor de logistiek."
Er wordt 600 miljoen euro uitgetrokken voor het subsidiëren van tweedehands elektrische auto's. Dat er een financiële bijdrage komt om mensen richting die elektrische auto te krijgen, vindt de ANWB heel fijn. "We zien dat het gat tussen wat mensen willen en kunnen betalen, en wat er ís aan elektrische voertuigen, erg groot is", vertelt Marga de Jager, CEO ANWB. "Fijn dat er een financiële bijdrage komt om die markt te stimuleren. Voor consumenten is het onbetaalbaar om een elektrische auto te kopen."
Tweedehandsmarkt
De Jager ziet overigens ook andere beren op de weg: "Er zijn nog maar weinig elektrische auto's beschikbaar, zowel nieuwe als betaalbare. We moeten eerst stimuleren om nieuwe elektrische auto's aan te schaffen; dan komt er een tweedehandsmarkt. Er is eerst een eerstehandsmarkt nodig, voordat er een tweede- en een derdehandsmarkt komt", weet De Jager.
"Er moet dus vooral aandacht zijn voor het aantrekkelijk houden van eerstehands elektrische auto's en bij autofabrikanten nadruk leggen op de productie van kleinere, goedkopere elektrische auto's."
Maatregelen
- Kolen- en gascentrales moeten in 2035 allemaal dicht
- Plan voor lagere energiebelasting bij minder dan 800 kuub gasverbruik, daarboven zou het juist duurder worden
- Waterstof moet aantrekkelijker worden met een apart tarief
- 425 miljoen euro voor wijken met veel energiearmoede, om huizen te verduurzamen
- 100 miljoen euro voor zonnepanelen in huursector
- Benzine wordt langzaam duurder, maar elektrisch rijden juist aantrekkelijker
- 90 miljoen euro voor meer laadpalen voor elektrische auto's
- 65 miljoen euro voor onderzoek naar bouw van kleinere kernreactoren
Plannen van Jetten voor klimaat
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.