Binnenland
WNL

Veteranen speuren steeds vaker mee bij vermissingen 

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veteranen speuren steeds vaker mee bij vermissingen 

De politie heeft de hulp van het Veteranen Search Team vaker ingeroepen dan ooit tevoren. Dit jaar is het team al 67 keer uitgerukt om mee te zoeken naar vermiste personen. Dat is - in zeven maanden tijd - meer dan in het hele vorige jaar. Toen is het team in totaal 64 keer ingezet. Dat blijkt uit cijfers van het Veteranen Search Team waar Het Misdaadbureau van Omroep WNL inzage in kreeg.

Video niet beschikbaar

Het Veteranen Search Team is zes jaar geleden opgericht nadat veteranen mee zochten naar Anne Faber. Oprichter Dennis van der Kraats laat weten dat ze er toen vanuit gingen dat ze 1 à 2 keer per jaar ingezet zouden worden: "Maar dat is veel meer geworden. Het is zo ongeveer ieder jaar verdubbeld." Van der Kraats meent dat het vooral komt doordat het vertrouwen van de politie in het Veteranen Search Team is toegenomen. "De politie weet ons veel beter te vinden en we hebben goede afspraken over het uitwisselen van informatie."

Toename vermiste minderjarigen

In zo’n 10 tot 15 procent van de gevallen zoeken de veteranen naar minderjarige kinderen. ‘Daarin zien we een toename na corona’, vertelt Van der Kraats. ‘Dat komt vooral door jongeren die suïcidaal zijn. Wij merken de gevolgen van de tekorten in de zorg. Het totaal aantal vermissingen zien we niet zozeer stijgen, maar dit type vermissingen wel.’

Bijna 2600 vrijwilligers zijn aangesloten bij het Veteranen Search Team. Op hen kan een beroep gedaan worden zodra er een oproep binnenkomt om mee te zoeken bij vermissingen. Zeker nu het team veelvuldig wordt ingezet, zou Van der Kraats zijn mensen graag nog beter trainen en nieuw materiaal aan willen schaffen. Dat is lastig, want het team krijgt geen subsidie van de overheid en is dus volledig afhankelijk van mensen en bedrijven die iets voor ze willen en kunnen betekenen.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Ster advertentie
Ster advertentie