Komt het datacenter in Zeewolde er wel of niet? 'Het zou een landelijke beslissing moeten zijn'
- Nieuws
- Komt het datacenter in Zeewolde er wel of niet? 'Het zou een landelijke beslissing moeten zijn'
De raadsleden van Zeewolde staan vandaag voor een belangrijke taak: komt het datacenter van Facebook er wel, of niet? Het is een regionaal besluit met landelijke implicaties. CU-raadslid Erik van de Beld zegt in Dijkstra en Evenblij ter plekke: "Het is een bovenregionale beslissing, die ik niet bij ons thuis vind horen."
Video niet beschikbaar
In totaal wordt door 19 raadsleden in Zeewolde gestemd over de komst van het datacenter van Meta, het moederbedrijf van Facebook. De stemming gaat over het bestemmingsplan van het stuk grond waarop het datacentrum gaat komen. Mocht er met de wijzigingen van het bestemmingsplan worden ingestemd, dan is de komst van het datacenter een stukje dichterbij.
Raadslid Erik van de Beld (CU) stemt tegen het plan. Volgens hem passen de plannen niet bij Zeewolde. "De opoffering van de landbouwgrond en de lage werkgelegenheid die erbij komt", zijn voor de ChristenUnie in Zeewolde doorslaggevende bezwaren. Daarnaast moet er voor het datacenter ook behoorlijk wat energie worden opgewekt: zoveel als voor heel Amsterdam.
In Denemarken staat een hyperscale datacenter van Facebook dat voor ongeveer 95% procent lijkt op het datacenter dat in Zeewolde zou komen te staan. Van de Beld is daar langs gegaan: "Als je ziet dat het 400 meter lang is, 20 meter hoog en 90 meter breed, dat zijn echt massieve gebouwen. Ik schrok daar wel van, zeker ook van de hoogte."
Voordelen van datacenter Facebook
D66 heeft twee zetels in de gemeenteraad en zij zullen stemmen voor de komst van het datacenter, vertelt Wenda Westerhuis. Volgens het raadslid zitten er voordelen aan de komst van Facebook, bijvoorbeeld in de diversiteit van de werkgelegenheid: "We krijgen andere soort werkgelegenheid dan die er nu is. En ik denk dat het Zeewolde ook helpt in de ambities die wij hebben door te groeien, waardoor wij nu een grote stap kunnen maken om weer een stuk volwassener te worden. En ook als je kijkt naar de infrastructuur en het community-programma dat er gaat komen, er zitten voordelen aan voor Zeewolde."
'Bovenregionale beslissing'
Ben Sonneveld, fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde, is tegen de komst van het datacenter. "Inwoners zijn zeer geïnteresseerd en betrokken, maar we merken wel dat de overgrote meerderheid tegen de komst is van het datacenter", zegt Sonneveld. Over de vraag of een dergelijke beslissing wel door een gemeenteraad moet worden gemaakt, zegt Sonneveld: "Op gemeenteniveau hebben we het mandaat om te beslissen over wat er met onze grond gebeurt. Dus de autonomie die we op dit moment hebben moet niet worden aangetast." Bovendien is Sonneveld van mening dat zijn fractie over voldoende kennis beschikt om een beslissing te nemen.
Ook Van de Beld denkt dat de gemeenteraad de beslissing kan nemen. Toch zet hij een kanttekening: "Dit is een bovenregionale beslissing. We kijken nu alleen maar naar een deel van het integrale plaatje. En dat vind ik niet bij ons thuishoren, maar landelijk." Daarnaast staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Van de Beld: "Wij zouden het wel over de verkiezingen heen willen tillen, om de burgers nog mee te nemen, om er wat van te vinden. Vier jaar geleden wist niemand dat dit ging komen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Leefbaar Zeewolde is de grootste partij in de gemeenteraad met vier zetels. Als zij samen met de ChristenUnie tegen stemmen komt dat al neer op 8 zetels. Westerhuis (D66): "Ik zit misschien nu in de minderheid, maar ik denk dat wij donderdag met meerderen voor gaan stemmen."
Dijkstra en Evenblij ter plekke
Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 19.00 en 21.00 uur op NPO Radio 1.