Cultuur & Media
NOS

Wat moet er gebeuren met 'De Tong': restaureren, verplaatsen of beveiligen?

foto: Omroep Flevolandfoto: Omroep Flevoland
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moet er gebeuren met 'De Tong': restaureren, verplaatsen of beveiligen?

Het kunstwerk 'De Tong' van Rudi van de Wint langs de A6 tussen Almere en Lelystad is onlangs kaalgeplukt door koperdieven. Het metershoge kunstwerk moest door diefstal of weerschade al twee keer eerder gerestaureerd worden. En dus debatteerden de Provinciale Staten in Flevoland over de vraag: wat moet er gebeuren met het kunstwerk? In NOS Met het Oog op Morgen waren Gijs van de Wint, zoon van de kunstenaar, en Ria Visser-Kapitein, statenlid voor de ChristenUnie, te gast.

Video niet beschikbaar

Over het kunstwerk is al heel wat te doen geweest. Voorheen heette het 'Tong van Lucifer', waardoor het volgens de SGP de duivel zou symboliseren en daarmee godslasterlijk zou zijn. "Het is nooit de bedoeling geweest om een godslasterlijk beeld neer te zetten. In mijn vaders monografie uit 2002, toen hij nog leefde, noemde hij het al 'De Tong'. Ik denk dat hij daarmee de angel er al uit haalde." Visser-Kapitein herkent het sentiment: "Bij onze achterban roept het gemengde gevoelens op."

Restauratie

In 2006 raakte het kunstwerk zwaar beschadigd door koperdieven, in 2012 werd de verlichting gestolen en in 2020 waaide het om. Steeds besloot de provincie het beeld te restaureren en ontstond er discussie over de kosten daarvan. Visser-Kapitein vindt het belangrijk dat de kosten in kaart worden gebracht voor er een beslissing wordt gemaakt over de restauratie. "Er spelen meerdere belangen. De waarde van kunst, maar ook de belangen van burgers, want werken met hun geld. Wat is het waard om dit beeld te herstellen?" Van de Wint hoopt op een restauratie: "Het maakt deel uit van het oeuvre van mijn vader. Het is een van zijn bekendste beelden."

Materiaal

Er wordt ook gedacht aan andere oplossingen, zoals restaureren met ander materiaal om het minder aantrekkelijk te maken voor koperdiefstal. Dat ziet Van de Wint niet zitten: "Dan verander je het beeld. Mijn vader heeft het om zijn redenen van koper gemaakt." Wel denkt hij dat er wat te winnen valt op het gebied van beveiliging. "Het is technisch goed mogelijk om sensoren op te hangen. Als er dan ergens een melding afgaat bij een meldkamer, kan je iemand op heterdaad betrappen."

Verplaatsen

Diefstal is echter niet het enige probleem. De weeromstandigheden hebben ook hun invloed op het kunstwerk. Volgens Visser-Kapitein kan dat opgelost worden door het te verplaatsen naar een plek die beter bestendig is tegen de weerselementen en waar het beter beveiligd kan worden. Maar de plek van het kunstwerk ook een deel van zijn charme. "Dat is ook de spagaat waar we in zitten", aldus Visser-Kapitein.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie