Facebook discrimineert bij vacatureadvertenties op basis van geslacht
- Nieuws
- Facebook discrimineert bij vacatureadvertenties op basis van geslacht
Meta, het bedrijf achter onder andere Facebook en WhatsApp, maakt zich schuldig aan discriminatie op basis van geslacht. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens vandaag. Het gaat specifiek over het algoritme dat ervoor zorgt dat vrouwen op Facebook andere vacatures te zien krijgen dan mannen op hetzelfde platform. En dat is schadelijk, vindt ook Bureau Clara Wichman, die de klacht bij het College indiende. "Het houdt ongelijkheid in stand", zegt Berty Bannor van Bureau Clara Wichmann in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Bureau Clara Wichmann werkte samen met Global Witness in het onderzoek naar het algoritme dat op Facebook wordt gebruikt bij vacatureadvertenties. "Dat hebben ze gedaan door echte vacatures online te plaatsen", vertelt Berty Bannor van Clara Wichmann. "Die hebben ze eerst genderneutraal geformuleerd." Ook werden er algemene afbeeldingen gebruikt die bijvoorbeeld geen mensen lieten zien en dus ook genderneutraal waren.
Gender speelt een rol in het algoritme
"Resultaten lieten zien dat het genderselectief werd getoond aan gebruikers. Bijvoorbeeld de vacatures die om technische beroepen gingen, die werden voornamelijk aan mannen getoond. En de vacatures die bijvoorbeeld over zorg- of onderwijsberoepen gingen, die werden voornamelijk aan vrouwen getoond", aldus Bannor. "Blijkbaar speelt gender dus een rol in het algoritme. En laat het dus ook de vacatures selectief zien aan gebruikers."
Kortom: een functie als receptionist werd voor 69% procent aan vrouwen getoond en een functie voor monteur werd voor 69% aan mannen getoond. Een vrij zwart-wit algoritme dus. Nu kun je je afvragen: is dat nou zo erg?
Ongelijkheid blijft in stand
Het korte antwoord is ja: discriminatie is verboden. "Platforms en techbedrijven hebben de verplichting om zich aan anti-discriminatiewetgeving te houden", legt Bannor uit. Want dat de vacatures selectief worden getoond, is discriminerend. "Het beperkt de gelijke toegang tot de arbeidsmarkt. Als ik als vrouw zijnde heb gestudeerd om automonteur te zijn (...) heb ik dankzij facebook niet dezelfde toegang tot de arbeidsmarkt."
Bannor vervolgt: "Het houdt ongelijkheid in stand. De diversiteit op de arbeidsmarkt wordt verminderd en het zorgt ook voor stereotypen. Die worden in stand gehouden en het leidt dus ook tot discriminatie op de arbeidsmarkt."
Dat het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Meta met het algoritme voor vacatureadvertenties discrimineert, is niet bindend. Maar het College is wel gezaghebbend, vertelt Bannor. Oftewel: "Dat houdt in dat het vaak serieus wordt genomen door bedrijven of werkgevers, ook door de overheid. Daarnaast neemt de rechter het ook serieus en neemt het vaak ook over. We hopen wel dat Meta dit ook serieus neemt." Bureau Clara Wichmann beraadt zich nu verder op vervolgstappen.