'Iedereen is het erover eens dat het huidige gedoogbeleid niet werkt'
- Nieuws
- 'Iedereen is het erover eens dat het huidige gedoogbeleid niet werkt'
Meer gemeenten moeten meedoen aan een proef met cannabis gekweekt onder toezicht van de overheid. Dat adviseert een speciale commissie aan het kabinet. 'Staatswiet' zou er voor kunnen zorgen dat softdrugs uit het criminele circuit wordt gehaald. Bovendien moet volgens de commissie, als de proef slaagt, landelijke invoering worden overwogen. Het werd besproken in Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Maar is dit wel een goed idee? Of zorgt het reguleren van de wietteelt voor een normalisering van het gebruik van cannabis? Oud PvdA-lid Rob van Gijzel vindt dat het kabinet het experiment met 'staatswiet' grootschalig moet aanpakken, en niet in slechts zes tot tien gemeenten moet uitproberen, zoals eerder door het kabinet is afgesproken.
De nadelen
In zijn periode als burgemeester van Eindhoven zette Van Gijzel zich al in voor een ander softdrugsbeleid. "Iedereen is het erover eens dat het huidige gedoogbeleid niet werkt", stelt hij vast. Hij benoemt de nadelen van het illegaal telen van cannabis: "Zestig procent van de criminaliteit is direct of indirect gerelateerd aan drugs. En dertig procent van de branden komt door illegale kwekerijen. Bovendien is het om gezondheidsredenen schandalig dat wij mensen blootstellen aan producten die wij op geen enkele wijze controleren op kwaliteit."
Een gesloten systeem
Burgemeester van Breda, Paul Depla, is het met Van Gijzel eens. Hij heeft wel moeite met de term ‘staatswiet’. "Het lijkt daardoor net alsof de staat het zelf gaat produceren en dat is natuurlijk niet waar het om gaat", zegt Depla. "De bedoeling is om de teelt te reguleren. We kunnen dan vergunningen geven aan mensen die de wiet telen en aan de plekken waar het wordt verkocht. Op die manier krijg je een gesloten systeem waar geen ruimte is voor een illegale markt."
Depla is blij dat het kabinet tijdens de coalitievorming over zijn ideologische schaduw is heengestapt door in te stemmen met de proef. Hij hoopt dat het voltallige kabinet nu ook het huidige vergaande advies van de commissie meeneemt. Maar dat valt nog te bezien. De christelijke partijen CDA en CU waren eigenlijk geen voorstander van de proef, maar kwamen D66 tijdens de formatie tegemoet door in te stemmen met de beperkte variant.
Beluister Stand.nl hier terug: