Achtergrond
MAX

Niet iedereen is ‘Out & Proud’

foto: ANP foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet iedereen is ‘Out & Proud’

De Pride is losgebarsten in Amsterdam en andere delen van Nederland. Deze twee weken staan in het teken van het vieren van alle regenboogidentiteiten die 'out & proud' zijn. Toch is er ook een groep LHBTI+ personen die zich niet vrij voelt om open te zijn over wie ze zijn. Valentijn de Hingh, non-binair transgender en DJ in het queer nachtleven, ging voor De Correspondent op zoek naar deze mensen en schreef hierover een essay.

Video niet beschikbaar

Valentijn de Hingh plaatste een oproep: “Bent u niet out of proud, dan wil ik met je praten.” Hoewel er niet veel reacties kwamen, boden de reacties die wel kwamen inzicht in waarom sommige mensen ervoor kiezen niet openlijk zichtbaar te zijn. De Hingh legt uit: “Sommige mensen kiezen ervoor om niet zichtbaar te zijn omdat ze geloven dat hun familie het niet zal begrijpen. Het out-and-proud-ideaal, dat tijdens Pride zo gevierd wordt, lijkt soms de enige manier om een waardig queer leven te leiden. Maar dat is niet voor iedereen haalbaar.”

Onzichtbare verhalen

Een van de mensen die Valentijn sprak, is Sara. Zij heeft een relatie met een vrouw, maar haar ouders weten dit niet. Valentijn begrijpt haar keuze: “De relatie met haar familie is belangrijk voor haar. Ze wil deze niet verliezen, en daarom houdt ze haar relatie geheim.”

Valentijn sprak ook met Bart, die zich graag als vrouw kleedt, maar dit niet overal durft te doen. “Bart zit gedeeltelijk in de kast. Overal zijn camera’s. Hij maakt bewust de keuze om niet altijd zichtbaar te zijn, en dat moeten we respecteren.”

Het essay bespreekt ook het verhaal van Saul, afkomstig uit christelijke kringen. Saul is openlijk queer, maar kiest ervoor om geen relatie te zoeken vanwege zijn geloof. Valentijn stelt: “Hij voelt zich trots om queer te zijn, maar maakt een persoonlijke keuze vanuit zijn geloof. Gelukkig hebben we in Nederland de vrijheid om zulke keuzes te maken.”

Together

Het thema van de Pride dit jaar is “Together”. De organisatie benadrukt dat de LHBTIQA+ gemeenschap regelmatig tegenover elkaar komt te staan in plaats van naast elkaar. Valentijn de Hingh vraagt zich af of er genoeg oog is voor mensen die niet volledig uit de kast zijn. “Moeten we iedereen verplichten zichtbaar te zijn? Of is er ook ruimte voor mensen die dat niet willen?”

Nieuwsweekend is het zaterdagochtendmagazine van MAX. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Gepresenteerd door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.

Ster advertentie
Ster advertentie