Acceptatie LHBTIQ'ers: 'Ik ging ervan uit dat elke generatie progressiever zou worden'
- Nieuws
- Acceptatie LHBTIQ'ers: 'Ik ging ervan uit dat elke generatie progressiever zou worden'
Steeds minder jongeren vinden homoseksualiteit normaal. Hoe komt het toch dat de acceptatie van LHBTIQ'ers onder jongeren zo moeizaam gaat? Haroon Ali is de kersverse ambassadeur van Pride Amsterdam en schrijft al jaren over de regenbooggemeenschap. Hij noemt het bij Spraakmakers 'schrikbarend' hoe de acceptatie achteruitgaat.
Video niet beschikbaar
Acceptatie homoseksuelen
Acht GGD-regio's hebben voor hun jeugdmonitor jongeren gevraagd of zij homoseksualiteit normaal vinden. In Amsterdam gaf 43 procent van de jongeren tussen 13 en 16 jaar aan het normaal te vinden, terwijl dat in 2021 nog 63 procent was. Die daling was ook te zien bij andere regio's.
"In de online-cultuur merkte ik het al", zegt Ali, "maar ik vind het toch behoorlijk schrikbarend." Een aanname die Ali onterecht had, is dat elke generatie alleen maar progressiever zou worden. "Dat homo- en transfobie echt een ding was van religieuze gemeenschappen en dat met het uitsterven van die gemeenschappen, dit voorbij zou zijn."
Conservatievere jongeren
Maar niet alleen binnen conservatieve geloofsgemeenschappen speelt dit. Volgens onderzoeker en socioloog Gite Muis is er sprake van een groeiend conservatisme in de hele samenleving, ook onder jongeren. "Het beeld dat jongeren conservatiever worden klopt. Dat zien we in meerdere onderzoeken terug."
Dat conservatisme heeft niet alleen betrekking op LHBTIQ'ers, maar ook op hoe je kijkt naar mannen en vrouwen. Manfluencers en sommige extreemrechtse stromingen grijpen terug naar een uitvergrote masculiniteit en hebben een heel conservatieve blik op vrouwen, vertelt Ali.
Termen als slut shaming en body count duiken weer op. "Vrouwen moeten niet met te veel mensen naar bed gaan. Er zijn zelfs mannen die zeggen dat je je kostbare zaad weggeeft als je met een promiscue vrouw naar bed gaat. Ik denk wel dat die homofobie daar een beetje in past."
Traditionele waarden in een onzekere wereld
Socioloog Muis doet onderzoek naar de vraag waarom jongeren teruggrijpen op traditionele zaken en volgens haar zijn de verklaringen nog niet eenduidig, maar het lijkt erop dat wanneer de context waarin jongeren opgroeien onzeker is (door oorlog, klimaatverandering maar ook economische factoren) ze conservatiever worden.
"Ik denk dat naar die angst onder jonge mannen - dat hun mannelijkheid onder druk staat door feministen en homo's - meer onderzoek gedaan moet worden. Want waarom is die tegenreactie zo sterk?" vraagt Ali zich af.
Pride
Naast het onderwijs is de Pride volgens hem nog steeds onmisbaar. "Elk jaar wordt de vraag weer gesteld of Pride nog nodig is. We hebben toch alle wetten die we nodig hebben?"
Volgens Ali schetst de daling in de acceptatie dat deze wetten ook weer onder druk kunnen komen te staan. "Maar Pride gaat uiteindelijk toch vooral om zichtbaarheid. Dat non-binaire en transpersonen niet enge geesteszieke mensen zijn, maar gewoon mensen van vlees en bloed. En dat er een enorme diversiteit is in de beleving van seksualiteit en gender."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.