Dit Turkse eethuis in Eemshaven laat mensen zich écht thuis voelen
- Nieuws
- Dit Turkse eethuis in Eemshaven laat mensen zich écht thuis voelen
Op het noordelijkste puntje van het Nederlandse vasteland zit de Eemshaven. Een wereld van staal, windmolens en datacenters, waar het altijd waait. Hier eindigen de wegen, hier stopt het spoor. En daar, te midden van alle industrie en rookpluimen, zit een klein Turks eethuis. DOCS gaat op bezoek en maakt kennis met eigenaren Melek en Mustafa.
#165 - Schuilen voor de wind - DOCS
Vertrouwde plek
Eigenaars Melek en Mustafa bieden in hun Turkse eethuis Yakamoz een vertrouwde plek voor de mannen die ver van huis aan het werk zijn in de Eemshaven. Ze werken in energiecentrales, bouwen aan een cruiseschip of zijn net terug van een energiepark op zee. Na het werk of tussen de middag weten ze allemaal de weg te vinden naar Yakamoz en vaak hoeven ze niet eens te zeggen wat ze willen eten.
Oftewel, om met de woorden van vaste gast Garrelt te spreken: "Da's toch mooi, dat ze hier mijn naam kennen. Ik vraag ook nooit, ze smeren gewoon op de boterham wat ik lekker vind, hoef ik al niet eens meer te zeggen."
Video niet beschikbaar
Meteen verliefd
In de twaalf jaar dat ze er nu zitten is het een geliefde plek geworden, maar dat Melek en Mustafa hier terecht zouden komen, was zeker niet vanzelfsprekend. Vooral Melek had letterlijk en figuurlijk een lange reis afgelegd naar Eemshaven en onderweg alle hoeken van Nederland gezien. Maar toen ze voor het eerst in de haven kwam was ze meteen verkocht: "Ik vond het gewéldig. Zo weids en zo veel ruimte. Heel veel ruimte, ik was meteen verliefd. Echt waar."
Thuis
DOCS portretteert een bijzondere plek, maar vertelt ook een verhaal over het belang van je thuis voelen, de kunst om je een nieuwe plek eigen te maken én de kans om een thuis voor anderen te bieden. Melek: "Ik hou van Eemshaven, ik hou van die mensen. Eemshaven inspireert mij nog steeds. Een plek, waar geen verwende mensen komen."
Gerelateerde podcast
DOCS
DOCS
Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.