Achtergrond
BNNVARA

De radicaal-rechtse beweging van Schild en Vrienden

foto: De Morgen
  1. Nieuwschevron right
  2. De radicaal-rechtse beweging van Schild en Vrienden

Vandaag een bijzondere rechtszaak bij onze zuiderburen. De Gentse raadkamer buigt zich over de radicaal-rechtse beweging Schild en Vrienden en hun voorman Dries Van Langenhove. Stijn Sieckelinck, lector Jeugdwerk en Nikki Sterkenburg, onderzoeker naar extreemrechts vertellen wat voor een club dit is en wat het gevaar van Schild en Vrienden is.

Schild en Vrienden

‘’Schild en Vrienden is een Vlaams-nationalistische beweging, die bewust verder gaat dan gezond nationalisme. Schild en Vrienden zeggen dat er maar één manier is van Vlaams zijn. Zo moet je de tradities in Vlaanderen in je hebben, en zijn alle andere tradities niet welkom is Vlaanderen’’, vertelt Sieckelinck. Verder pleit de organisatie voor een Vlaanderen met een zeer kleine overheid.

Volgens Schild en Vrienden is het dus niet mogelijk om je te ontwikkelen als Vlaming. Je bent Vlaams of je bent het niet. Zij maken zich bijvoorbeeld ook erg zorgen om het verdwijnen van cash geld. Zij zien dit als nog een manier van controle door de overheid.

Radicaal rechts in Nederland

In Nederland zijn er ook extreem-rechtse groeperingen. Maar dat zijn er lang niet zoveel als in België. Sterkenburg onderzocht deze groeperingen en vertelt dat de extreem rechtse groep Erkenbrand nog het meest lijkt op Schild en Vrienden.

Beide groepen zijn geen politieke partijen. Wel schuren ze tegen de politiek aan vertelt Sterkenburg. Zo hebben beide groepen politieke connecties, zo is Dries Van Langenhoven, de frontman Schild en Vrienden, inmiddels een verkozen politicus. Bij Erkenbrand is dat niet het geval, al zien zij Forum voor Democratie wel als geestverwant.

Wie zijn de leden?

"Het is echt een misvatting dat je opleidingsniveau je immuun maakt voor een bepaalde ideologische stroming." vertelt Sterkenburg. Er zijn namelijk veel hoogopgeleide mensen die zich aansluiten bij deze beweging.

"De personen die zich aansluiten bij deze groeperingen zijn meestal mannen, mannen die beweren dat zij racistisch zijn geboren. Wat je ziet, is dat deze groepen mannen tijdens de adolescente fase het internet op gingen en op zoek waren naar erkenning voor hun gevoelens." Verklaart Sterkenburg.

De strategie van Schild en Vrienden trekt veel jongeren aan. Door zo groot te zijn wordt het aantrekkelijk voor anderen om erbij te komen. Zo doen ze dingen voor de gemeenschap. Ze helpen bijvoorbeeld in bejaardentehuizen. Zo laten ze zien dat ze echt iets doen voor de samenleving.

Sieckelink zegt over het succes van Schild en Vrienden: "Ook is Schild en Vrienden meteen een succes geweest. Zij zijn opgericht in 2018, en in 2019 zaten zij al in allemaal studentenraden. Ik denk dat het voor jongeren heel aantrekkelijk is om dit te zien. Je ziet dat dit succes heeft en dat je weliswaar iets zou kunnen veranderen."

Conclusie

"Het is ook de vraag of het überhaupt de bedoeling is dat we hier aandacht aan besteden. Door er op deze manier over te praten zeg je ook wel dat dit ook een legitieme manier is om jezelf te uiten. Het is een bepaalde ‘smaak’ ik de politiek. Ik vind dat we dit niet moeten doen. We geven dit nu eigenlijk een podium." Zegt Sieckelinck.

Om dit te voorkomen moeten we echt het gesprek aan blijven gaan. We moeten open blijven voor anderen. Stel eens een nieuwsgierige vraag, en blijf de dialoog aangaan.

Het volledige gesprek met Nikki Sterkenburg en Stijn Sieckelinck kan je beluisteren in de podcast van Vroeg!

20-6 De opkomst van extreemrechtse groepen in Nederland en België - Vroeg!

Ster advertentie
Ster advertentie