Streekproducten in de supermarkt: 'Mooie gedachte, niet realistisch'
- Nieuws
- Streekproducten in de supermarkt: 'Mooie gedachte, niet realistisch'
Het streven van minister Schouten van Landbouw om meer regionale producten te verkopen in supermarkten is "een mooie gedachte, maar niet realistisch". Dat zegt agrarisch ondernemer Elly Michiels in Spraakmakers.
Het is op dit moment is dit voor grote supermarkten niet logisch om lokale groente, kazen en worsten aan te bieden, omdat de kleine producten vaak duurdere producten afleveren, wat houdt in dat het weer duurder is voor de consument. Schouten wil dit dus veranderen, onder andere door regels.
Onmogelijk in Nederland
Volgens Michiels is een situatie waarbij grote supermarkten hun producten inkopen bij agrariërs in de omgeving, bijna onmogelijk in Nederland. "Vanwege regelgeving en financiering zijn boeren genoodzaakt te specialiseren, anders red je het niet. Er zijn geen boeren die én paprika’s én komkommers telen."
Alle boeren in de omgeving afgaan om producten in te kopen, is voor een supermarkt financieel totaal niet aantrekkelijk. Doorrekenen aan de consument gaat niet, want die is niet bereid een hogere prijs voor zijn eten te betalen.
Arjan Monteny van de Land- en Tuinbouw Organisatie, ziet de problemen ook. "We zullen als sector moeten kijken hoe we dit efficiënter kunnen organiseren. Samen met de supermarkten moeten we in gesprek, vooral om het logistieke probleem op te lossen."
Italië of Frankrijk
Minister Schouten noemt in haar streven een voorbeeld aan Franse en Italiaanse supermarkten, waar volgens haar tal van producten uit de regio in de schappen liggen. Volgens Michiels zit daar een schaduwkant aan, namelijk dat agrarische ondernemers er niet veel aan verdienen. "Neem bijvoorbeeld wijn: dat was ooit een regionaal product, nu is het een massale industrie. Dat is omdat de wijnboeren er anders hun boterham niet mee kunnen verdienen."
'Schieten er niks mee op'
Michiels voelt ook niets voor een financiële prikkel vanuit de overheid. "Dan zeggen de inkopers vervolgens: je krijgt al geld van de overheid, dus kunnen wij je minder betalen. De kostprijs blijf hetzelfde, dus daar schieten wij niks mee op." De enige manier om het ideaalbeeld dat Schouten schetst waar te maken, is om meer te betalen voor ons eten. Michiels: "Dat geld moet vervolgens dan wel bij de ondernemers terecht komen."