Achtergrond
NTRVPRO

Hoe geef je betekenis aan het overlijden van een naaste?

foto: privé archief
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe geef je betekenis aan het overlijden van een naaste?

De vader van programmamaker Romanee Rodriguez overleed in februari 2024. Kort voor zijn overlijden vertrok Romanee hals over kop naar zijn woonplaats Bogota, om samen met haar zus, haar moeder en zijn Colombiaanse familie aan zijn sterfbed te zitten. Tot dat moment had ze er nooit over nagedacht wat afscheid nemen of rouw met je kan doen. In de DOCS-documentaire Doodzonde gaat ze op onderzoek uit en probeert ze betekenis te ontdekken in de roerige laatste weken van haar vader. Hoe gaat dat, sterven?

#189 - Doodzonde - DOCS

Adempatroon bij sterven

Romanee Rodriguez en haar familie kwamen begin 2024 in de voor hen onbekende wereld van de ongeneeslijke zieke terecht. De meeste mensen weten vaak niet hoe ze zich in deze tijdelijke wereld moeten handhaven. Er is geen plattegrond of handleiding voorhanden. Hoe praat je met elkaar over leven en dood in deze essentiële fase? Romanee besluit een arts te raadplegen die veel ervaring heeft met de laatste levensfase, Sander de Hosson. Hij vertelt haar onder andere hoe sterven er fysiek vaak uitziet: "Dan krijgen mensen een heel typisch adempatroon, dat kan wel 10 tot 40 seconden stoppen met ademhalen zijn, en wij vertellen dan ook altijd: dat hoort bij sterven. Het is gewoon hetzelfde patroon bij iedereen".

'Afscheid nemen belangrijk voor patiënt, maar vooral voor familie'

De laatste levensfase heeft waarde voor zowel de ongeneeslijk zieke als ook voor de familie. Maar wat nou als het in de laatste levensfase niet lukt om betekenis te geven aan het leven, en om in verbinding met elkaar te staan? Na het overlijden van Romanee’s vader, is de familie in ruzie met elkaar achtergebleven. De laatste essentiële fase was chaotisch en rampzalig. Hoe en waar vind je dan houvast om betekenis en verbinding te vinden?

Sander vertelt: "Ik vind het afscheid nemen zo belangrijk voor de patiënt zelf, maar ook vooral voor zijn familie. Ik zeg ook altijd: morgen is hij misschien slaperig, en reageert hij niet meer op jou. Neem nu afscheid, gewoon op dit moment. Zeg hoeveel je van hem gehouden hebt en houd elkaar vast."

Gerelateerde podcast

DOCS

DOCS

Doodzonde

Romanee staat niet alleen in de struggle rondom het afscheid nemen van een geliefde. Meer dan de helft van de Nederlanders had beter afscheid willen nemen van een dierbare door over de dood te praten. Wil je meer weten over de laatste weken van Romanee’s vader, en de gebeurtenissen die zich afspeelden in het ziekenhuis in Bogota? Je luistert Doodzonde hier.

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie