Necrofilie is een seksuele stoornis: moet het strafbaar worden gesteld?
- Nieuws
- Necrofilie is een seksuele stoornis: moet het strafbaar worden gesteld?
Moet necrofilie apart strafbaar worden gesteld? Dat is de vraag die demissionair minister Grapperhaus gaat onderzoeken. Volgens psychiater Hjalmar van Marle is behandeling van daders essentieel. "Necrofilie is een seksuele stoornis", vertelt hij in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
"Necrofilie is een psychiatrische ziekte", vertelt Hjalmar van Marle, psychiater gespecialiseerd in forensische psychiatrie. "Dat wil zeggen dat mensen seksueel opgewonden raken door het contact met iemand die overleden is, met een overleden lichaam."
Van Marle: "Iemand is dood en kan niets terugdoen, maar is daarmee ook een projectiescherm van allerlei fantasieën en verlangens, en ook, als je het hebt over een mortuarium en opgebaard liggen, van een zekere schoonheid, waardoor mensen worden aangetrokken om daar lichamelijk contact mee te hebben."
'Necrofilie is een seksuele stoornis'
De overleden moeder van drie zussen is misbruikt toen zij in een mortuarium lag, vertellen zij aan De Volkskrant. De dader kon niet bestraft worden omdat necrofilie niet strafbaar is. De discussie die vervolgens ontstond, heeft ervoor gezorgd dat demissionair minister Grapperhaus onderzoekt of daar verandering in kan komen.
Grapperhaus heeft gezegd dat necrofilie vaak verband houdt met moord of doodslag. Dat is volgens Van Marle echter niet zo. De psychiater heeft enkele daders van necrofilie behandeld. "Wat ik vaak merk is dat necrofilie een bijverschijnsel is van mensen die op een andere manier met justitie in contact zijn gekomen, in behandeling zijn geraakt", zegt Van Marle. "Necrofilie is een seksuele stoornis. Die delinquenten kunnen hun necrofilie en eventuele verlangens ook richten op andere personen of recidiveren middels necrofilie."
Behandeling dader van necrofilie is noodzakelijk
Kortom, volgens Van Marle is het noodzakelijk dat daders van necrofilie behandeld worden. "Het gaat mij als psychiater en dokter met name om de persoon van de dader, waarvan ik denk, die moet behandeld worden, want de delicten blijven niet alleen beperkt door necrofilie handelingen", aldus Van Marle.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Strafbaarstelling niet zinvol
"Wat voegt strafbaarstelling toe aan de oplossing van het probleem", vraagt Hendrik Kaptein, rechtsfilosoof verbonden aan de Universiteit van Leiden. "Necrofilie is een uiterst zeldzaam verschijnsel." Daarom lijkt een nieuwe strafbaarstelling voor necrofilie "niet zinvol", zegt Kaptein.
Een mens is geen mens meer als het dood is, volgens het strafrecht. "Een lijk is van niemand", aldus Kaptein. "Maar, lang geleden is bepaald dat nabestaanden toch een bepaald recht hebben op het lijk." De rechtsfilosoof vertelt bovendien dat lijkschennis strafbaar is, "het is een vorm van zaakbeschadiging."
Belang van nabestaanden
Daarnaast vraagt Kaptein zich af, "hebben slachtoffers van dergelijke feiten belang bij strafvervolging? Of doet het hen meer goed op een andere manier wordt opgelost? Pas als blijkt dat een nieuwe strafbepaling leidt tot aantoonbaar minder necrofilie, dan ja, anders nee."