Langetermijnkillers op de werkvloer
- Nieuws
- Langetermijnkillers op de werkvloer
Op 28 april wordt wereldwijd stilgestaan bij werknemers die zijn overleden door bedrijfsongevallen of ziekten opgelopen door hun werk. Ook in Nederland organiseert vakbond FNV vandaag een herdenking voor hen. "We moeten niet accepteren dat mensen ziek worden of sterven door hun werk", zegt Jaap de Bie van de FNV.
Video niet beschikbaar
Volgens De Bie overlijden jaarlijks zo’n zestig à zeventig mensen in Nederland door bedrijfsongevallen, zoals een chauffeur die verongelukt of iemand die van grote hoogte valt. "Maar de meeste sterfgevallen ontstaan door ziekten die mensen tijdens hun werk oplopen", legt hij uit.
Bedrijfsongevallen en beroepsziekten
Vaak gaat het om vormen van kanker. "Denk bijvoorbeeld aan huidkanker bij buitenwerkers, of verschillende soorten kanker bij medewerkers op Schiphol, die jarenlang zijn blootgesteld aan de uitstoot van vliegtuigen. Dat zijn de echte langetermijnkillers."
De impact van een overlijden op de werkvloer is groot. "Het veroorzaakt extreem verdriet, schrik en vooral veel onzekerheid", zegt De Bie. "Als een collega ziek wordt door werk, slaat de twijfel toe: hoe veilig ben ik zelf eigenlijk? Die onzekerheid leidt vaak tot boosheid."
Impact op collega’s
Op sommige werkplekken wordt het leed tastbaar bijgehouden. "Ik ken bedrijven die lijsten bijhouden van collega’s die zijn overleden aan kanker. Ze weten niet zeker of het door het werk komt, maar vaak is er een sterke aanwijzing, zoals langdurige blootstelling aan kerosinedampen."
Wat moet er beter?
Hoewel het werk in Nederland over de lange termijn veiliger is geworden, blijven er zorgen. "Veel inspectiediensten zoals de arbeidsinspectie, milieu-inspectie en transportinspectie zijn jarenlang onderbemand geweest. Daardoor zijn er te weinig controles, en voelen bedrijven soms weinig druk om zich aan de regels te houden."
De Bie waarschuwt ook voor politieke bedreigingen: "Er zijn partijen die regels willen versoepelen, zoals het voorstel om de verplichte risicoinventarisatie voor mkb-bedrijven af te schaffen. Dat moeten we echt voorkomen."
Volgens hem komt verandering vaak pas na publieke druk. "Op Schiphol kwam de arbeidsinspectie pas in actie nadat wij en de media aandacht hadden gevraagd voor de situatie."
Herdenking in Utrecht
De herdenking vindt vanmiddag plaats bij het Centraal Vakbondshuis in Utrecht, bij een speciaal monument. "We komen samen om 12 uur, er zijn toespraken van werkers van Schiphol die collega’s verloren hebben, en we houden een minuut stilte", aldus De Bie.
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.