Achtergrond
Zwart

Massaspermadonor Jonathan Meijer reageert op The Man With 1000 Kids: 'Ik begrijp de boosheid niet'

foto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. Massaspermadonor Jonathan Meijer reageert op The Man With 1000 Kids: 'Ik begrijp de boosheid niet'

The Man With 1000 Kids is één van de best bekeken documentaires van het moment. De focus van de Netflixproductie is Jonathan Meijer. Hij zou als spermadonor tot misschien wel duizenden kinderen verwekt hebben. Zelf houdt hij het aantal op 550. Jonathan zit zelf niet in de documentaire, maar reageert in gesprek met Ruben van Haften bij De Nacht is ZWART.

"Ik was bereid mijn verhaal te doen, mits het informatief is. De documentaire is vooral gericht op sensatie. Vooral de donorkinderen en de ouders gaan daar last van krijgen", zegt Jonathan. "Een kind van een donor hoort zelf te ontdekken wie de vader is, niet via een film. Het is een film, ik kan het geen documentaire noemen." Jonathan vindt het dan ook onverstandig dat sommige ouders meegewerkt hebben aan de driedelige serie. "Ik heb het ze afgeraden."

Nadelen massale spermadonatie

In de documentaire wordt het verhaal van Jonathans massale spermadonatie uitgelicht, maar worden ook de nadelen hiervan besproken. Zo zou er kans zijn op incest. In de documentaire wordt dan ook het verhaal vertelt van een meisje die verliefd zou zijn geweest op één van haar halfbroers. Het gevaar op incest ziet Jonathan niet. "Hoeveel stappen sla je dan wel niet over? Met slechts één vraag kan een ouder weten of het een kind van mij is. Ik ben een bekende donor plus, dus dat is te checken. Ik vind het kwalijk dat het verhaal gedeeld is, juist voor dat meisje. Haar gevoelens hadden binnenshuis moeten blijven."

Jonathan wordt van verschillende punten beschuldigd in de documentaire. Zo zou hij sperma hebben gemengd met een andere donor en zou hij onderdeel zijn geweest van een groep donoren die 'Afrika wit willen maken'. Dit ontkent hij stellig. Volgens Jonathan heeft hij met allebei de verhalen niets te maken. "Bewijs het maar." Ook de bron die beweert dat Jonathan wel te maken heeft met het verhaal over Afrika doet Jonathan af als onbetrouwbaar. "Dat is een hele rare man. Ik wil niks met hem te maken hebben."

Vijftig moeders

Begrip voor de boosheid van de moeders, die onder andere een rechtszaak tegen hem startten waarin hij een verbod kreeg om voor nieuwe families te doneren, heeft Jonathan niet. "Ze weten al heel wat jaren dat er meerdere kinderen zijn. Dat je dan na zeven jaar nog steeds in tranen zit, begrijp ik niet helemaal. Ik denk dat zo'n vrouw er zelf een beetje doorheen zit. Het zal oprechte emotie zijn, maar waarom spreek je alleen die ene persoon? Waarom niet de 220 families die niet zo denken?"

Belangrijke toevoeging hierbij is dat aan de rechtszaak en documentaire zo'n vijftig moeders hebben meegewerkt. Volgens Jonathan komt de boosheid vanuit jaloezie. "Of vanuit controledrang. Je hebt een uniek kind, wees er blij mee. Genoeg wensouders is het niet gelukt."

Duidelijke wetgeving

Jonathan is wel voorstander van duidelijke wetgeving, maar ook van verbreding. "Vaak was ik de enige donor voor een hele regio. Maak die regels breder. Als de regels te streng blijven, vliegen mensen naar Amerika. Je hoeft niet die regels aan te houden, want die zijn wel erg breed, maar geef meer ruimte. Ik vind de Nederlandse wet – en regelgeving nu niet realistisch."

Het hele gesprek met Jonathan Meijer, waarin Ruben van Haften en hij ingaan op onder meer de beschuldigingen, de documentaire, de eerdere rechtszaak en het imago van spermadonoren beluister je via de button bovenaan dit artikel.

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie