Gezondheid
KRO-NCRV

Misstanden bij de spermabanken: 'Weten wie je ouders zijn, is een kinderrecht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Misstanden bij de spermabanken: 'Weten wie je ouders zijn, is een kinderrecht'

In de spermabank van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem werden nieuwe misstanden ontdekt. Zo blijkt uit de docuserie Spoorloos onderzoekt: Sporen van een spermabank van KRO-NCRV dat er in het verleden IVF-zaad als donorzaad gebruikt is en dat een gepensioneerde gynaecoloog in de jaren 80 kinderen met zijn eigen zaad verwekt heeft. "Je kan wel denken dat je zoveel van een kindje gaat houden dat de afkomst van het zaadje of eitje niet uitmaakt, maar dat maakt wel uit", zegt Ester de Lau, bestuurslid van stichting Donorkind bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Ik spoor sinds 2016 al vaders op voor mensen die op zoek willen naar hun onbekende vader en zo dus ook voor donorkinderen", zegt De Lau, naast bestuurslid van stichting Donorkind ook zelf een donorkind. "Ik heb er een boel gezien, maar niet alle misstanden komen in de publiciteit."

Quotums

Elk land heeft een quotum voor hoeveel kinderen een donor mag verwekken. In Nederland staat dit quotum op twaalf gezinnen waaraan een donor mag doneren, maar ieder Europees land heeft andere regels. "Een donor uit Denemarken kan dus zowel in Nederland als België sperma doneren tot aan het daar gegeven quotum", zegt De Lau. "Dat betekent dat je als donorkind dus heel veel halfbroers en -zussen in Europa zou kunnen hebben."

Ook vertelt De Lau dat dit dan alleen nog maar voor Europa geldt, maar dat er een boel landen zijn waar überhaupt geen quotum van kracht is. "Zo'n donor kan wereldwijd ingezet worden."

Wensouders

In Nederland mogen donoren sinds 2004 niet meer anoniem doneren. Sara Coster, kinderwenscoach en bestuurslid van stichting Meer dan Gewenst, stelt dat een boel ouders die erg graag een kind willen, maar wel een anonieme donor willen, de grens overgaan om geïnsemineerd te worden. "Deze wensouders moeten beter voorgelicht worden", zegt Coster.

"Wanneer wensouders kiezen voor een route die zij makkelijker vinden, moet het kind uiteindelijk die afstand weer overbruggen als ze willen weten wie de vader is", vertelt Coster.

Denk aan het kind

De Lau ziet dat er volwassen donorkinderen zijn die niet willen weten wie de vader is, maar dat er ook een boel zijn die het wel willen weten. "Dan kan het maar beter goed georganiseerd zijn. Want weten wie je ouders zijn, is een kinderrecht."

De Lau is het met Coster eens dat wensouders beter ingelicht dienen te worden. "Wanneer je kinderen krijgt, wil je voorkomen dat zij trauma's oplopen. Het is niet in het belang van het kind om deze rechten met voeten te treden", zegt De Lau. "Je kan wel denken dat je zoveel van een kindje gaat houden dat de afkomst van het zaadje of eitje niet uitmaakt, maar dat maakt wel uit. Want het zorgt voor een deel ervoor wie jouw kind is en ook wordt als persoon."

Weet wat er mis kan gaan en laat je goed informeren, benadrukt Coster. "Als je een fertiliteitsprobleem hebt, verken dan goed alle opties en weet ook wat de voor- en nadelen voor een kind kunnen zijn."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie