Binnenland
BNNVARA

Bezorgde ouders melden zich bij Stichting Donorkind na Netflix documentaire

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bezorgde ouders melden zich bij Stichting Donorkind na Netflix documentaire

De Netflix documentaire 'The Man With 1000 Kids', over de Nederlandse spermadonor Jonathan maakt wereldwijd flink wat los. Na het zien van de documentaire hebben tientallen andere bezorgde ouders zich gemeld bij Stichting Donorkind. Een opvallend aantal van die meldingen gaat niet over Jonathan, maar over een andere spermadonor: namelijk Leon, die ook in de documentaire voorkomt. Ties van der Meer van Stichting Donorkind schoof aan bij De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

De ouders die zich meldden wisten niet dat Leon ook zo'n massadonor was. Van der Meer: "Die ouders weten niet zo goed wat ze hier mee aan moeten, en hoe ze hier met hun kind over kunnen praten. Wij kijken wat de ouders nodig hebben om met deze gevoelens om te gaan." Zo initieert de stichting bijvoorbeeld gespreksgroepen met de ouders. Een exacte schatting durft Van der Meer niet te maken van het aantal donorkinderen, "maar dit kunnen er wel meer dan 80 zijn." Wat dus direct betekent dat er veel halfbroers en -zussen rondlopen met Leon als biologische vader. "Dat is natuurlijk ingewikkeld, zeker als je hier op latere leeftijd achterkomt, maar daar is zeker wel wat positiefs van te maken."

Werkwijze

Het is van Leon, Jonathan en andere donoren bekend dat ze zich veelvuldig aanboden op het internet en daar logen over hoe vaak ze als donor optraden. Door de meldingen bleek daarnaast dat de mannen verschillende namen gebruikten zodat ze zich op verschillende sites konden aanbieden. Zelfs over de grens traden zij op als donor. Hierdoor is het lastig te achterhalen om hoe veel kinderen het exact gaat.

De ouders willen naast duidelijkheid, ook dat dit soort praktijken niet meer mogelijk zijn door een strenger beleid. Niet alleen in de samenwerkingen tussen internationaal opererende spermabanken. Maar ook een register is van belang. Van der Meer: "Er zou een register moeten komen zoals dat er nu is voor spermabanken. Waarin mensen die hun donor via internet vinden, kunnen registreren." Zo kunnen massadonaties tegengegaan worden.

Ster advertentie
Ster advertentie