Wat ging er mis bij interlandelijke adoptie?
- Nieuws
- Wat ging er mis bij interlandelijke adoptie?
Op dinsdag 12 juli doet het gerechtshof in Den Haag uitspraak in de zaak van Dilani Butink. Zij klaagt zowel de Nederlandse Staat als het adoptiebemiddelingsbureau, Stichting Kind en Toekomst, aan vanwege haar adoptie uit Sri Lanka in 1992. Volgens Butink zou haar adoptie onrechtmatig zijn, gezien het niet voldeed aan de voorwaarden waaraan interlandelijke adoptie moest voldoen. In Vroeg! schuift Sanne van Rossen aan, zij is zelf ook in 1985 uit Sri Lanka geadopteerd en schreef een boek over de Nederlandse adoptieproblematiek Het verdriet van Sri Lanka.
“In eerste instantie is interlandelijke adoptie ontstaan uit goede bedoelingen", legt Van Rossen uit. Zodra er geld bij kwam kijken ging het mis in Sri Lanka. “Een kleine elitegroep, de rechters, advocaten en de jeugdzorg, gingen een groep vormen om zoveel mogelijk baby’s naar het buitenland te krijgen.” Haar biologische moeder werd ook gedwongen tot adoptie “Mijn vader mishandelde mijn moeder en toen is zij uiteindelijk gevlucht en in de gedwongen adoptie beland.” Voor haar boek is Van Rossen meermaals afgereisd naar Sri Lanka om met moeders die hun kind hebben afgestaan te spreken, wat vaak heftige verhalen opleverde: “Ik heb met meerdere moeders gesproken waarvan hun kind is gestolen uit het ziekenhuis. Hen werd dan gezegd dat het kind was overleden, terwijl het in werkelijkheid meegenomen was om elders te worden geadopteerd.”
“De meeste mensen die zijn geadopteerd worden naar Nederland gehaald met de gedachte dat hier alles beter is,” vertelt van Rossen, “ik vind dat een arrogante Westerse gedachtegang, wie zegt dat het hier beter is?” Van Rossen is sceptisch over interlandelijke adoptie, het is immers moeilijk te achterhalen waar het kind precies vandaan komt. Daarnaast zijn er verhalen bekend van zogenaamde 'Baby Farms' waar zoveel mogelijk kinderen werden grootgebracht om uiteindelijk voor geld in Nederland te laten adopteren. Inmiddels zijn de regels behoorlijk aangescherpt, maar het trauma blijft, stelt ze.
Wil je meer horen over Sannes verhaal? Luister de Vroeg! podcast in NPO Radio 1 app. - Vroeg!
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.