Maak kennis met de uitvinders van het rijdend toilet
- Nieuws
- Maak kennis met de uitvinders van het rijdend toilet
In de Parel Radio Podcast worden de mooiste audiodocumentaires uitgelicht. Deze keer een hele bijzondere, oude parel: Aubade aan de retirade. De documentaire werd voor het eerst uitgezonden in 1994 en vertelt het verhaal over het levenswerk van de heer en mevrouw Van Geest: een sanitair imperium.
Op 89-jarige leeftijd doen Arie en Corrie voor het eerst samen hun verhaal - al zijn ze het niet altijd met elkaar eens. Al bladerend in fotoboeken vertellen ze over de dingen die ze meemaakten met hun bedrijf. Documentairemaker Marnix Koolhaas: "Ze hadden in die fotoboeken alles bijgehouden, daaruit bleek ook hun trots."
Het begin van het idee
In 1934 overleed prinses Emma. Daar begint het verhaal. Arie van Geest: "Er zouden 300.000 bezoekers komen," vertelt hij. "En ineens kreeg ik een idee: we halen cabinetjes voor het ontvangst. Daar hebben we plees van gemaakt: een grote kist, met een gat in de grond en een deurtje ervoor."
"Op de dag van haar begrafenis stonden er 5 cabines in de polder. Van ’s morgens 7 tot ’s avonds 19 kwamen er honderden langs die ons een dubbeltje moesten betalen."
De enige die aan de begrafenis nog iets verdiend hebben? Dat zijn wij.
Zijn bedrijf in toiletcabines was geboren. Maar het idee om ze mobiel te maken ontstond pas later: "Ik liep over het veld met twee emmertjes water om de plees schoon te maken. En toen liep ik tegen een trekhaak aan, m'n schenen kapot. Maar toen ik keek naar die wagen, en ik keek naar de cabines, en toen wist ik het: die plees moesten óp de aanhangwagen."
De cabines zette hij op een wagen en de wc-mobiel was geboren. De eerste Hollandse Rijdende Toiletten Verhuur was een feit.
Koninginnen en wereldsterren
Wereldleiders, politici, popsterren en koninginnen: ze waren allemaal bezoeker van de Eerste Nederlandsche Toiletten Verhuur. Logisch dus, dat het echtpaar vol zit met anekdotes. Ze vertellen in de documentaire: "We hebben ook op Soestdijk gewerkt, toen Bernard jarig was," aldus Corrie van Geest. "En als de koningin in de wagen kwam, dan was dat heel gewoon. Ja, we maakte ook wel eens een praatje."
En na het evenement? "Ja, toen kwam Juliana ons bedanken. Voor mij sigaren en voor de meisjes bonbons", aldus Arie van Geest.
Dat is toch geweldig? Dat je zo veel interessante dingen ziet, gewoon als burger zijnde!
"Ik heb heel veel dingen gezien die normale mensen niet hebben gezien, rondleidingen gekregen op bijzondere plekken. Daar heb ik zo van genoten. Soms werd ik ook opgehaald door een schildwacht en dan mocht ik op hele besloten internationale evenementen zijn", vertelt mevrouw Van Geest.
Bij een concert van The Rolling Stones in Den Haag stond ook een van hun rijdende toiletgebouwen. "De Rolling Stones hadden in heel de wereld niet meegemaakt wat ze hadden meegemaakt in Den Haag: dat ze hun eigen toiletten hadden voor uitsluitend hunzelf", vertelt Arie van Geest enthousiast.
Op 20 maart 1950 stond in de krant:
"De heer Van Geest heeft tijdens de vergaderingen van het Atlantische Pact te 's-Gravenhage met zijn rijdende toiletteninrichting een uitstekende indruk van de Nederlandse hygiëne bij de buitenlandse autoriteiten achtergelaten."
Bedelaars?
"Het mocht niet erkend worden: je was een bedelaar. Maar ik ben geen bedelaarster, het is een bedrijf. En er stond ook duidelijk op de deuren geschreven wat het tarief was: 10 cent. Het is een dienst en daar moet voor betaald worden", vertelt het echtpaar.
Hoewel ze in de documentaire vol trots over hun bedrijf praten, met plezier terugdenken aan de evenementen waar ze deel van uit hebben gemaakt, waren ze in eerste instantie erg gesloten. Ze wilden niet meteen zo open praten over hun toiletbedrijf.
Hij was een van de grote geesten van onze sanitaire geschiedenis
De maker, Marnix Koolhaas, vertelt: "Arie van Geest werd gezien als een soort zigeuner die met een enorme wc-wagen door het land toerde; iemand die de hele dag tussen de pies en stront stond. Hij had een beroep waarop werd neergekeken. En dat terwijl hij eigenlijk een van de grote geesten van onze sanitaire geschiedenis is."
"Ik ben daarom nog steeds blij dat ik deze documentaire heb gemaakt. Dat ik een podium heb kunnen geven aan deze mensen die eigenlijk nooit een podium krijgen, maar het wel echt verdienen", aldus Marnix Koolhaas.
Deze documentaire werd gemaakt door Marnix Koolhaas en werd uitgezonden door de VPRO.
Meer Parel Radio?
Wil je meer fantastische radiodocumentaires horen? Abonneer je dan op het podcastkanaal of luister via de website en app van NPO Radio 1.
Reageren? Mail dan naar radioparel@gmail.com, of laat een reactie achter in de podcastapp.
Je kunt Parel Radio ook volgen op Twitter, Facebook en Instagram.