Achtergrond
KRO-NCRV

Onduidelijk, onvriendelijk of dreigend: tips voor instanties om beter te communiceren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onduidelijk, onvriendelijk of dreigend: tips voor instanties om beter te communiceren

Onbegrijpelijk, onvriendelijk of ronduit dreigend. Instanties en de overheid kunnen vaak wat verbeteren als het gaat om de communicatie. Het boek Schrijf Begrijpelijk is een handleiding met tips om te verbeteren. Bij De Taalstaat bespreken we waarom dit nodig is.

Video niet beschikbaar

"Je krijgt als inwoner van dit land een brief van een organisatie en je moet daar iets mee. Maar dan moet je het wel kunnen begrijpen", zegt Floor van Horen van Bureau Taal.

Dat klinkt logisch, maar het gaat nogal eens mis, ontdekten zij en Simo Goddijn die het boek Schrijf Begrijpelijk schreven voor Van Dale Uitgevers.

Taalniveau B1

Om te beginnen moeten (overheids)instanties schrijven in B1-taal. "B1-niveau betekent dat het aansluit bij wat de lezer nodig heeft en bij de taalvaardigheid van de lezer." B1-niveau is gemakkelijk Nederlands dat de meeste mensen zouden moeten kunnen begrijpen. "Het kenmerkt zich in korte zinnen, geen gebruik van jargon en denken vanuit de ander", zegt Goddijn.

Maar alleen letten op B1 en formulering is nog niet genoeg. Dat bewijst deze brief aan mevrouw Claassen.

Brief aan mevrouw Claassen

Beste mevrouw Claassen,

U bent ziekgemeld en u krijgt daarom een uitkering. U ben verplicht mee te werken aan uw re-integratie. Hierover heeft u eerder al informatie gekregen. U heeft zich niet aan de regels voor re-integratie gehouden. Daarom sturen we u deze waarschuwingsbrief.

Aan welke afspraken heeft u zich niet gehouden?

Op 25 mei heeft u een brief gekregen. Daarin staan de re-integratie afspraken waaraan u zich moet houden. Wij zien dat u zich niet aan de volgende afspraken heeft gehouden:

- U heeft ons geen keuringsbewijs van de bedrijfsarts gestuurd.

Wat gebeurt er nu?

- U moet zorgen dat u zich weer aan de afspraken houdt.

- Als u dit niet doet, moeten we volgens de wet een maatregel opleggen. Dat betekent dat u 4 maanden lang 25% minder uitkering krijgt.

- Het is de eerste keer dat u zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Daarom besluiten wij nog geen maatregel op te leggen. U krijgt met deze brief wel een waarschuwing.

- Houdt u zich toch weer niet aan de afspraken? Dan zetten we uw uitkering stop totdat u zich wel houdt aan de afspraken. Daarna krijgt u nog eens 4 maanden lang 25% minder uitkering.

Heeft u nog vragen?

U kunt contact opnemen met uw begeleider. We helpen u graag.

Met vriendelijke groet,


Onvriendelijk

"Dit is echt héél onaardig en héél dreigend", zegt Van Horen. "Het gaat er al van uit dat mevrouw Claassen zich niet aan regels wil houden. Dat maakt het heel onvriendelijk." In het boek wordt de brief herschreven. "Je kunt dit ook op een vriendelijke manier zeggen."

Woorden

Omdat je als instantie een doel hebt met een brief (iemand moet iets betalen, opsturen of besluiten), moet de taal duidelijk zijn.

Daarom kun je moeilijke woorden beter vermijden, adviseren Van Horen en Goddijn. "Het heeft veel invloed als je woorden gebruikt die mensen niet kennen. Als je bijvoorbeeld een buitenlandse krant leest waar je één woord niet in snapt, dan kun je het hele verhaal niet meer begrijpen", zegt Goddijn. "Hoe vaker een woord voorkomt, hoe groter de kans dat iedereen het kent."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie