Cocaïne verstopt in de stof van je spijkerbroek: 'Ze zoeken meer alternatieven'
- Nieuws
- Cocaïne verstopt in de stof van je spijkerbroek: 'Ze zoeken meer alternatieven'
Cocaïne verstopt in kleding of ander materiaal zodat het ongezien de douane kan passeren. Specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zien cocaïnewasserijen steeds vaker opduiken met alle gevaren van dien.
#13 - Het Misdaadbureau: De wereld van cocaïnewasserijen: ‘Deze spijkerbroek staat stijf van de coke’ (S03) - Het Misdaadbureau
"Het gaat om cocaïne uit Zuid-Amerika. Het wordt daar geproduceerd en moet ongezien Europa in komen. Om dat voor elkaar te krijgen, ondergaat de drugs een chemisch proces en wordt verwerkt in allerlei producten. Cacao is een voorbeeld waarin het verwerkt kan worden, maar ook in kleding zoals spijkerbroeken", vertelt Chiel Timmermans, misdaadverslaggever bij het AD in de podcast van Misdaadbureau op NPO Radio 1. "Op Schiphol kom je koffers vol met kleding tegen waar het in zit, maar in de haven zie je ook big bags vol steenkool waar het tussen zit", vult Jorrit van den Berg aan, deskundige verdovende middelen bij het NFI.
"Het grote voordeel van deze manier van verwerken is dat het vaak niet door scans wordt opgemerkt", zegt Van den Berg. "Soms ruiken honden het wel, maar door de scans heenkomen is vaak belangrijker, want een controle door honden komt pas daarna." De cocaïne is in veel gevallen zo goed verwerkt dat het ook helemaal niet meer herkenbaar is. "Het kan verwerkt zitten in vloeistoffen, zoals schoonmaakmiddel, maar ook in vaste producten zoal steenkool of kleding. Criminelen zoeken naar zoveel mogelijk alternatieven om drugs Europa binnen te krijgen", aldus Timmermans.
Wasserijen
En dat daar soms risico's aan verbonden zijn, wordt voor lief genomen door criminelen. Om de cocaïne te verwerken in producten is een chemisch proces nodig, maar om de drugs vervolgens er weer uit te krijgen ook. "Dat gebeurt in cocaïnewasserijen. Het is geen lastig proces, maar het gebeurt wel met chemicaliën", legt Timmermans uit.
Een klein foutje in dat proces kan tot een enorme ramp leiden. Van den Berg heeft al verschillende wasserijen van binnen bekeken. "Soms zijn ze amateuristisch opgezet, maar je ziet steeds vaker een professionele werkwijze waarbij een loods volledig is omgebouwd in verschillende compartimenten voor het werkproces. Ook zijn er leef- en slaapruimtes voor de mensen die er werken."
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.