War on drugs binnenkort verleden tijd? 'Hard, harder, hardst werkt niet'
- Nieuws
- War on drugs binnenkort verleden tijd? 'Hard, harder, hardst werkt niet'
Burgemeester Halsema heeft in een interview met Het Financieele Dagblad gezegd dat de strijd tegen drugs "contraproductief" werkt en dus gereguleerd moet worden. Als dat gebeurd, zouden onder andere cocaïne en XTC gelegaliseerd kunnen worden. "Ik vind het heel goed dat deze discussie opengegooid wordt. Hard, harder, hardst werkt niet", reageert Joost Sneller, D66-kamerlid, bij Spraakmakers.
Stand.nl: 'De cocaïnehandel moet worden gereguleerd'
Video niet beschikbaar
Smaakt naar meer
Sneller haalt het wietexperiment dat momenteel wordt gevoerd aan als voorbeeld van wat wel werkt. "Zo heb je meer voorlichting en preventie", stelt het D66-kamerlid. Deze aanpak "smaakt naar meer", aldus Sneller. "De landen die het hardst een war on drugs hebben gevoerd, komen daar ook op terug. Kijk maar naar de Verenigde Staten." Harmen Krul, CDA-kamerlid, is het daar "absoluut" niet mee eens. "Het is een heel kwalijke suggestie die gewekt wordt."
Maakbare samenleving
"Er wordt een signaal afgegeven dat het gelegaliseerd moet worden, maar dat signaal is zo destructief dat je het normaliseert", gaat Krul verder. "Het is een gedachte van de maakbare samenleving." Maar Sneller denkt juist dat regulering zorgt voor meer "voorlichting en preventie." Daarnaast moet de overheid er juist voor zorgen dat de risico's duidelijk zijn. "Je moet het ontmoedigen en afraden, maar je kunt het maar beter reguleren."
"We zien helaas dat de georganiseerde criminaliteit soms beter georganiseerd is dan onze overheid"
Stapjes
Aan de andere kant vindt Sneller dat het in "stapjes" gedaan moet worden en dat XTC als eerste zal worden gereguleerd. "Hoe moet je reguleren? Daar ligt de toekomst." Krul kan zich daar niet in vinden. "Ik vind echt niet dat we moeten accepteren dat, omdat er een bepaalde vraag is, we het maar normaal moeten maken."
Nieuw model
"Ik maak me zorgen over de conservatieve wind in de kamer. Die wil de gebruiker criminaliseren. Dat werkt niet", reageert Sneller. Volgens het D66-kamerlid moet er gekeken worden naar een nieuw model, anders dan die van de coffeeshop, om het te legaliseren. Daarbij kan bijvoorbeeld gekeken worden naar hoeveel iemand per keer mag kopen en hoe lang de wachttijd moet zijn.
Heksenjacht
"We zien helaas dat de georganiseerde criminaliteit soms beter georganiseerd is dan onze overheid. Daar moeten we iets aan doen", concludeert Krul. "Je gaat het probleem verplaatsen. Criminaliteit blijft criminaliteit", vindt Bas Dingemanse, misdaadverslaggever bij De Limburger.
Luisteraar Marinus van den Brink begrijpt niet waarom er campagne gevoerd wordt tegen tabak, maar ondertussen ook voor het legaliseren van bepaalde drugs. "Dat is met elkaar in strijd." Voor beller Jasper Jacobs is het duidelijk: "Het is een heksenjacht. Alcohol en tabak zijn veel schadelijker, maar moet je ook niet verbieden. Je zult ermee moeten leven."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.