Onderzoek
WNL

Hoe sta je als advocaat een verdachte van verkrachting bij?

foto: WNL/NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe sta je als advocaat een verdachte van verkrachting bij?

Als advocaat moet je soms de meest gruwelijke daders bijstaan in de rechtbank. Maar mag je voor je cliënt onschuld pleiten als je zeker weet dat hij het echt heeft gedaan? "Soms vertelt je cliënt dat wel, maar als advocaat zeg je dan: er is niet genoeg bewijs om hem te veroordelen", vertelt advocaat Jeroen Soeteman in Het Misdaadbureau.

Video niet beschikbaar

Een advocaat moet ten allen tijde de waarheid vertellen. Ook als je weet dat je cliënt een ernstig delict op zijn kerfstok heeft, bijvoorbeeld het verkrachten van een kind.

Geheimhoudingsplicht

Soeteman vertelt: "Stel dat je cliënt vertelt een strafbaar feit te hebben gepleegd, maar in de rechtszaal zwijgt die cliënt. Als advocaat doe je dan niks. Je cliënt heeft je dat vertelt en dat gesprek valt onder een geheimhoudingsplicht. Dus je vertelt dat niet aan de rechter."

Een advocaat is eigenlijk een adviseur van de verdachte die hij bijstaat. "Ik ben dus niet de spreekbuis van mijn cliënt", vertelt Soeteman. "In de rechtszaal leg ik uit hoe een probleem juridisch moet worden bekeken."

Strafrechtadvocaat Maartje Schaap vond het in het begin best lastig om bepaalde zaken geheim te houden. "Je hebt een vertrouwensband met iemand en ze zijn vrij om alles te vertellen over allerlei soorten delicten."

Tegenwoordig is ze het wel gewend, vertelt ze. "Je weet heel veel, maar dat is het grootste goed, die geheimhouding. Die mag je eigenlijk nooit doorbreken. Zelfs niet als je cliënt bijvoorbeeld komt te overlijden en je weet bepaalde dingen, dan loopt die geheimhouding gewoon door."

Niet zomaar onschuld pleiten

Onschuld pleiten zal een advocaat dus niet zomaar doen. "Wij zijn er om te adviseren en om te bespreken wat er gebeurt als een cliënt in de rechtszaal een bepaalde verklaring aflegt", zegt Soeteman. "Ook om te adviseren wat er gebeurt als ze die verklaring afleggen. Als je dát zegt, dan zal die rechter je veroordelen. Dat kan wel gebeuren."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie