Stilte lijkt schaarser te worden: 'Nederlandse bevolking slecht beschermd tegen geluid'
- Nieuws
- Stilte lijkt schaarser te worden: 'Nederlandse bevolking slecht beschermd tegen geluid'
Bewoners rondom Schiphol zijn niet genoeg beschermd tegen geluidsoverlast, oordeelde de rechter vorige week. Ook op veel andere plekken in Nederland is altijd geluid, en dat terwijl stilte zo belangrijk is. Hans Slabbekoorn, hoogleraar akoestische ecologie, en Stef Visjager, maker van de radiodocumentaire Stilte is het nieuwe goud, praten in Villa VdB over het belang van stilte.
Video niet beschikbaar
Stille plekken in Nederland
Zijn er nog genoeg plekken in Nederland waar het stil is? Slabbekoorn: "Dat ligt eraan wat je met stil bedoelt. Het is nooit écht stil, er is altijd wel geluid van natuurlijke oorsprong. Of er genoeg plekken zijn zonder geluiden met menselijke oorsprong is een andere vraag." En wat is het antwoord op die vraag? "Als je weg bent van natuurlijke geluidsbronnen, dan is het in Nederland heel erg lastig een plek te vinden waar je niet het verkeerslawaai hoort of vliegtuigen over hoort komen. Dat zijn zeldzame plekken geworden."
Decibelmeter
Is het te meten? "Ja, met een decibelmeter. Maar je weet natuurlijk niet welke geluidsbronnen eraan bijdragen om tot het gemeten geluidsniveau te komen." Op hele stille plekken heb je natuurlijk ook altijd wel natuurlijke geluiden van bijvoorbeeld de wind en vogels." Het is heel stil als er 45 decibel aan geluid wordt gemeten, maar dat gaat alweer heel snel omhoog stelt de hoogleraar.
Stef Visjager maakte een radiodocumentaire over stilte in Nederland. In de docu spreekt ze iemand aan op het gebruik van een boombox in de openbare ruimte, op de pont op het IJ in Amsterdam. Ze raakt in een discussie met hem - de man vindt het ongezellig dat iedereen zijn oortjes in heeft. "Ik zet op de pont altijd noise-cancelling op. Maar ik snap ook wel dat andere mensen dat ongezellig vinden. Maar ja, ik wil zijn muziek dan niet horen."
Grens
Kan er dan geen grens worden gesteld aan geluidsoverlast? Het is volgens Slabbekoorn lastig om een duidelijke grens te bepalen. "Decibellen zeggen niet veel. Het gaat erom hoe je geraakt wordt als mens door geluid. Bij iedereen is dat anders. Jij kan last hebben van Schiphol, maar als je er bent om een vlucht te nemen naar een zonnig eiland, krijg je er misschien een vakantiegevoel van. Het hangt van zoveel dingen af."
Ook zijn de metingen afhankelijk van veel verschillende factoren: in de ochtend reikt geluid veel verder. Dan is het koud aan de grond en warmer in de lucht. "Jij denkt dat je 's ochtends vogels hoort fluiten maar die hoor je gewoon beter in de ochtend door de reikwijdte van geluid op dat moment," zegt Slabbekoorn.
Slecht beschermd tegen geluid
Slabbekoorn stelt dat de bevolking in Nederland slecht beschermd wordt tegen geluid. Volgens hem moeten daar meer maatregelen voor worden genomen. “Al jaren worden er rapporten gepubliceerd waarin de negatieve gevolgen van te veel geluid worden besproken. Het staat vast dat je gezonde levensjaren kwijtraakt door te veel geluid. Aan lawaai zitten kosten.”
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.