Achtergrond
NOS

Nederlandse tiener verdacht van deelname extreemrechtse terreurgroep The Base

foto: The Basefoto: The Base
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse tiener verdacht van deelname extreemrechtse terreurgroep The Base

Drie Nederlandse jonge mannen zijn opgepakt op verdenking van opruiing en terrorisme. Een van hen, een 16-jarige jongen, wordt ook verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Willemijn Kadijk, onderzoeker politiek extremisme bij onderzoeksbureau NTA, legt uit waar het mis gaat in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Deze jonge verdachten zouden behoren tot de online terreurorganisatie The Base, een rechts-extremistische paramilitaire organisatie met een internationale aanhang. Vanaf begin dit jaar staat The Base op de nationale sanctielijst terrorisme. Sinds afgelopen juli wordt de beweging in heel de Europese Unie aangeduid als terroristische organisatie.

"We hebben gezien dat vanaf het jaar 2016 er online iets gebeurd is waarbij mensen met extreemrechtse ideeën succesvol zijn geweest in het incorporeren van een subcultuur", aldus Kadijk. "Online plekken die misschien een beetje stoffig aan het worden waren, hebben ze weer populair gemaakt bij een nieuwe generatie, en dat heeft een bepaald kritiek punt bereikt, waardoor organisatie zich konden vormen, waar The Base er eentje van is."

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachten van De verdachten van 16, 19 en 26 jaar oud in chatgroepen mensen geprobeerd aan te zetten tot het plegen van terroristische misdrijven. De zaak van de minderjarige verdachte wordt behandeld volgens het jeugdstrafrecht.

Rassenoorlog

Het OM vermoedt dat ze aanhanger zijn van het 'accelerationistische gedachtengoed'. Dat is een stroming binnen het rechts-extremisme waarbij het creëren van maatschappelijke chaos wordt nagestreefd om zo een rassenoorlog te ontketenen. Het zaaien van verdeeldheid door middel van nepnieuws, maar ook het plegen van aanslagen behoren tot de strategieën. Het eindstreven is een witte etnostaat waarbij het staatsburgerschap beperkt is tot witte mensen.

"En als die rassenoorlog komt, dan willen zij die wel graag winnen", zegt Kadijk. "En aangezien zij het idee hebben dat ze er met de dag slechter voorstaan hebben ze die strijd liever vandaag dan morgen. Dus willen ze die strijd versnellen, vandaar accelereren."

The Base is in 2018 opgericht door de in Rusland wonende Amerikaan Rinaldo Nazzaro. De groep is vooral in de VS actief, maar wist dankzij internet ook buiten de VS aanhang te werven, onder meer in Nederland. De groep is decentraal georganiseerd en heeft dus geen absolute leider.

Ster advertentie
Ster advertentie