Achtergrond
EO

'Alle mannen worden aangenomen omdat ze man zijn, niet vanwege hun kwaliteit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Alle mannen worden aangenomen omdat ze man zijn, niet vanwege hun kwaliteit'

Al jaren is er in Nederland een wettelijk streefcijfer voor minimaal 30 procent vrouwen in de top, maar die regeling loopt volgend jaar af. Is het daarom nu tijd voor een bindend quotum? In Dit is de Dag gingen econoom Heleen Mees en ondernemer Aylic Bilic hierover met elkaar in debat. "Alle mannen worden aangenomen omdat ze man zijn, niet vanwege hun kwaliteit", stelt Heleen Mees.

Video niet beschikbaar

De invoering van een bindend vrouwenquotum zou volgens het Centraal Planbureau en het Sociaal en Cultuur Planbureau het aandeel vrouwen aan de top snel vergroten, zo werd deze week bekend. Ook bleek uit hun onderzoek dat het aandeel vrouwen aan de top wel is gestegen, maar het heeft geen effect op de winstgevendheid van bedrijven.

In de afgelopen tien jaar is het aandeel vrouwen in de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen bij de grootste vijfduizend bedrijven in Nederland toegenomen van 4 procent naar 15 procent. Volgens Heleen Mees gaat de voorkeur vaak automatisch uit naar een man. "Als een man op een bepaalde positie zit, komt daar vervolgens opnieuw een man. Zo zijn mensen geprogrammeerd. Als ze een vrouw een bepaalde positie zien innemen, dan pas kunnen ze zich voorstellen hoe dat is."

Gediskwalificeerd

Aylin Bilic vindt de stijging naar 15 procent vrouwen in de top, al heel aardig. Zij is ook van mening dat de vrouw door een quotum juist wordt gediskwalificeerd. "Wie wil er aan de top van een organisatie werken als diegene per se op het vrouw zijn is aangenomen? Ik heb destijds met opzet om die reden niet bij een ministerie gesolliciteerd." Bilic vindt het veel fijner en leuker om aangesproken te worden op wat ze doet.

Econoom Heleen Mees wil absoluut wél worden aangenomen op basis van het feit dat ze vrouw is. En ook ziet zij graag dat er een bindend quotum wordt ingevoerd. "Dat streefcijfer wordt nu aan de laars gelapt door het grote bedrijfsleven. Wie niet horen wil, moet voelen. Als een bedrijf er niet aan voldoet, moeten er sancties aan verbonden worden."

Volgens Mees is het nu tijd voor verandering en is het alle hens aan dek. "Ik snap het hele gebrek aan urgentie in Europa niet. Het doet me bijna ontploffen!"

Luister het hele gesprek in Dit is de Dag hier terug:

Moet er een verplicht vrouwenquotum komen?

Ster advertentie
Ster advertentie