'Mannen die rouwen komen wel in actie, maar praten niet over verlies'
- Nieuws
- 'Mannen die rouwen komen wel in actie, maar praten niet over verlies'
Voormalig journalist Tim Overdiek verloor tien jaar geleden zijn vrouw. Rouwen om haar dood, moest hij leren. Inmiddels is hij zelf rouwtherapeut. "Mannen die iets verliezen gaan compenseren. Ze verliezen zichzelf in hard werken, drugs, seks of sport om de pijn maar niet te hoeven voelen", vertelt hij in het NOS Met het Oog op Morgen.
Rouwtherapeuten Tim Overdiek en Wim van Lent over hoe mannen rouwen
Samen met mannentherapeut Wim van Lent schreef hij het boek Als de man verliest. Wat zij zien bij mannen? "Ze komen wel in actie, maar praten niet over het verlies. Ze denken rouw wel te kunnen oplossen door er een projectje van te maken. Maar rouw kan je niet oplossen, je moet het verwerken."
In het boek interviewen ze bekende mannen over verschillende vormen van verlies. Zo praten ze met theatermaker Marc de Hond over het verlies van zijn gezondheid en met Humberto Tan over zijn afwezige vader.
De rol van vaders
Juist die vaders lopen als rode draad door het boek. Overdiek en Van Lint hameren op de invloed die vaders hebben op het vermogen van mannen om verlies te verwerken. "We leren van onze vaders hoe we als mannen kunnen omgaan met verdriet. Maar soms zijn vaders afwezig."
Van Lent helpt in zijn praktijk regelmatig mannen bij het verwerken van hun emoties. Maar voordat ze echt een de slag kunnen, zijn ze wel een paar sessies verder. "Een man moet zich eerst veilig voelen. En bijvoorbeeld ontdekken dat hij niet het haantje bij mij hoeft te zijn. Pas daarna gaan we aan de slag met het verdriet."