Binnenland
KRO-NCRV

Overgewicht voorkomen in Nederland: 'De overheid is aan zet!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overgewicht voorkomen in Nederland: 'De overheid is aan zet!'

De helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar en het RIVM stelt dat in 2050 twee op de drie Nederlanders (64 procent) overgewicht zal hebben. Er is een Nationaal Preventieakkoord, maar dat levert vooralsnog niet zoveel winst op. Hoe kunnen we voorkomen dat de gezondheidsrisico's die voor vele mensen op de loer liggen doorzetten? "Eén maatregel is niet genoeg", zegt Liesbeth van Rossum, hoogleraar op het gebied van obesitas en stress en voorzitter van Partnerschap Overgewicht Nederland, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Als dit zo doorgaat, liggen de bedden vol met mensen met die metabole ziektes. En we hebben het personeel niet om dat te dragen", zegt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting. "Het kost de overheid een boel", zegt Van Rossum. Volgens Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht, kost obesitas ons land 1 miljard euro per jaar op basis van ziekteverzuim.

Goedkoop, duurkoop

Vanuit de Spraakmakers-community komt er veelal het geluid dat gezond eten te duur is en veel mensen daardoor voor hun portemonnee kiezen in plaats van gezondheid. "Boodschappen doen bij een eco-winkel is voor velen onbetaalbaar", zegt Kees Boonman, politiek commentator.

Volgens luisteraar JHenosch Farrisen ligt de bal bij de burgers zelf. "Wanneer je doorhebt dat je te veel zit en te veel eet, moet je gewoon wat meer bewegen en wat minder eten." Farrisen stelt dat ongezond eten niet per se goedkoper is. "Voor de prijs van een chocoladereep kan ik een boel groente en fruit kopen. Het is eerder gemakzucht."

Maatregelen, maatregelen, maatregelen

Dat het om discipline gaat, is een misvatting volgens hoogleraar en voorzitter van Rossum. "Was het maar zo simpel. Want veel mensen willen het wel, maar er komen maatschappelijke problemen bij kijken." Van Rossum vertelt dat het lastig is om het lichaam dingen af te leren wanneer we constant verleidt worden door ongezonde keuzes om ons heen.

Zo neemt luisteraar Arno Scholtens zijn dochtertje (4) niet meer mee de supermarkt in. "In je eerste jaren leg je de basis voor je eetpatronen en je ziet hoe je kind getarget wordt door ongezonde producten op ooghoogte te leggen." Scholtens zegt dat er zelfs een naam voor is binnen de marketingbranche: de zeurfactor. Als het aan hem ligt worden ongezonde producten op z'n minst hoger dan op 1,50 meter gelegd.

Volgens hoogleraar Van Rossum zijn er een boel maatregelen tegelijk nodig. "Eén maatregel gaat niet helpen." Volgens Marc van Loenen, huisarts en werkzaam bij een eetstoorniskliniek, moet de overheid ons eens goed betuttelen. "Bij het invoeren van de gordelplicht vond men destijds ook dat de overheid zich er niet mee diende te bemoeien, maar dat heeft uiteindelijk een boel verkeersdoden voorkomen."

Preventie en meer

"De overheid is aan zet", zegt Spraakmaker, schrijver en politicoloog Kiza Magendane. Een suikertaks op producten, preventie door beweging en btw op groente en fruit verlagen zouden volgens Van Rossum helpen. "We moeten voorkomen dat mensen obesitas ontwikkelen en ervoor zorgen dat mensen die het hebben weer terug op gewicht kunnen komen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie