Hoe ontstaan die vervelende familieruzies en hoe lossen we ze weer op?
- Nieuws
- Hoe ontstaan die vervelende familieruzies en hoe lossen we ze weer op?
Het is u vast niet ontgaan: Liam en Noel Gallagher van de band Oasis maken na jaren weer een comeback. De broers hadden vaker wel ruzie dan niet en vochten dit ook vaak uit in de media. Als deze twee broers hun jarenlange gekibbel en geruzie aan de kant kunnen zetten, dan moet iedereen dat kunnen toch? Hoogleraar ontwikkeling en socialisatie in de adolescentie van de Universiteit van Utrecht, Susan Branje vertelt in Villa VdB hoe familieruzies ontstaan en hoe u ze ook weer kan oplossen.
Video niet beschikbaar
Het cliché ‘je vrienden kies je en je familie krijg je’ is er niet voor niets. Het is dé reden waarom broers en zussen elkaar in de haren zitten. “Broers en zussen moeten met elkaar door. Ze kunnen niet om elkaar heen dus zitten ze altijd op elkaars lip. Dat kan ergernissen veroorzaken,” vertelt Branje. Natuurlijk hebben de ene broer en zus vaker ruzie dan de ander, maar het kan zijn dat met name broers elkaar echt ‘klootzakken’ vinden.
Jonge jaren
Vooral in de jonge jaren zitten kinderen veel op elkaars lip en ontstaan ergernissen. “Zeker in de pubertijd willen jongeren hun eigenheid ontwikkelen en zich afzetten van hun broer of zus. Laten zien dat jij uniek bent”, noemt de hoogleraar. “Dat gaat gepaard met negatieve of denigrerende opmerkingen naar elkaar. Dat leidt al snel tot gedoe.” Volgens Branje ligt het er heel erg aan hoe kinderen daarmee omgaan. “Die relaties tussen broers en zussen is tegelijkertijd een hele mooie oefenruimte om te leren omgaan met conflicten.” Als broers en zussen nog bij hun ouders wonen moeten ze met elkaar verder, dus moeten ze wel het conflict oplossen. Maar er is geen risico dat de relatie afloopt en dat risico is er bij vrienden wel. “Bij broers en zussen kan je dus meer uitproberen wat werkt en wat niet.”
Steun
Broers en zussen hebben ook heel veel aan elkaar. Uit onderzoek blijkt dat relaties met broers en zussen veel steun geven en kunnen ze in veel gevallen later beter met elkaar opschieten. Als ze later hun eigen volwassen leven leiden kunnen ze elkaar namelijk ook altijd vermijden.
Oplossen
Bijna elke familieruzie moet op te lossen zijn, volgens Branje. De ruzies gaan vaak namelijk om hele kleine dingen die ontstaan zijn in de tijd dat het hele gezin nog thuis woonden. Mochten ze er nou echt niet uitkomen, kan hulp van een professionele en objectieve buitenstaander verstandig zijn.
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.