Achtergrond
Zwart

Yeliz Dogan en Nina-Elisa Euson bieden hoop met hun nieuwe voorstelling

foto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. Yeliz Dogan en Nina-Elisa Euson bieden hoop met hun nieuwe voorstelling

Theatermakers en actrices Nina-Elisa Euson en Yeliz Dogan trekken deze zomer met hun nieuwe voorstelling 'Hoop gezocht' langs de verschillende Parades in het land. Als deel van Theatergezelschap Gouden Bergen brengen zij maatschappelijke thema's en onderbelichte verhalen op een humorvolle en muzikale manier op de planken. Tijdens De Nacht is ZWART gaan de creatievelingen in gesprek met Nawa Sira van Sluijs en Lara Lauwigi over hun nieuwe voorstelling, bespreken ze verschillende verzetsheldinnen en blikken ze vooruit op het komende theaterseizoen.

Video niet beschikbaar

Quote

'Ik doe iets voor jou, jij doet iets voor mij en daardoor wordt het leven leuker.'

Theatermaker en actrice Nina-Elisa Euson over waarom we altijd hoop moeten blijven houden en naar elkaar om moeten blijven kijken.

Hoop gezocht

In de nieuwe voorstelling 'Hoop gezocht' zoeken Nina-Elisa en Yeliz naar hoop en troost in tijden van chaos en crisis. Hoe zorg je ervoor dat je niet cynisch wordt en wat houdt je op de been? Een kwetsbaar onderwerp, maar ook het maakproces zelf vraagt veel van de vrouwen. Nina-Elisa: 'In die laatste weken zijn we elke dag nog aan het schaven aan de voorstelling. Scène erin, scène eruit en tot 3 uur 's nachts teksten leren, bijvoorbeeld.'

Om de voorstelling behapbaar te maken voor het publiek maken de vrouwen gebruik van het sprookje van de mier en de krekel. 'Het is zo'n groot thema, hoe meer je het over hoop hebt, hoe ontastbaarder het lijkt te worden,' aldus Yeliz. Ook het verdwijnen van hoop komt terug in de voorstelling, doordat thema's als de vluchtelingencrisis en intergenerationeel trauma besproken worden. Toch hopen Yeliz en Nina-Elisa vooral dat er door de voorstelling en het delen van hun ervaringen en gedachten een collectieve ervaring ontstaat. Nina-Elisa: 'Ik doe iets voor jou, jij doet iets voor mij en daardoor wordt het leven leuker.'

Wil je het hele gesprek bekijken/beluisteren? Klink dan op de link en kom meer te weten over de voorstelling 'Hoop gezocht'!

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie