Van Rompuy: Wederzijds respect basis voor toekomst Europa
- Nieuws
- Van Rompuy: Wederzijds respect basis voor toekomst Europa
[KRO-NCRV] Als voormalig voorzitter van de Europese Raad ziet hij zijn geliefde Europa langzaam uiteen vallen. Een Brexit, een Amerikaanse president die een verdeeld Europa geen probleem vindt en mogelijk nieuwe anti-EU regeringen in Frankrijk, Duitsland en Nederland door aankomende verkiezingen.
Toch gelooft Van Rompuy nog altijd in de kracht van de EU. Waar sommigen vinden dat religie verdeeldheid zaait, ziet hij juist een rol voor religie in het oplossen van de problemen. Dat zegt hij in De Ochtend op NPO Radio 1.
Gezamenlijke normen en waarden, daar pleit Van Rompuy voor. Hij is daarmee niet de enige. Ook CDA-leider Sybrand Buma houdt regelmatig een pleidooi voor fatsoenlijke normen en waarden.
Daarnaast doet premier Rutte vandaag een oproep aan alle Nederlands. In de dagbladen zegt hij: "We zullen glashelder moeten blijven maken wat normaal is en wat niet normaal is in dit land. We zullen onze waarden actief moeten verdedigen."
Rompuy: Islam moet waarden expliciet erkennen
Eenzelfde soort oproep doet Van Rompuy, al legt hij de focus op religie en dan met name de normen en waarden die de islam nastreeft. Van Rompuy: "Het debat is anders geworden sinds de opkomst van de islam in Europa. Onze samenleving moet een samenleving blijven, met de nadruk op samen."
"Rond normen en waarden die kerk en staat gezamenlijk hebben moet consensus zijn. Dan bedoel ik waarden als de politieke democratie, de rechtstaat, de gelijkheid van man en vrouw, die niet-discriminatie, fundamentele vrijheden."
Luister hier het gesprek met Van Rompuy terug:
Van Rompuy over Europa en religie
Van Rompuy: "Voor onze traditionele godsdiensten is dat geen enkel probleem en ik denk dat voor het overgrote gedeelte van moslims er ook geen probleem is, maar men moet dat wel expliciet erkennen. Soms hebben godsdiensten geen vat meer op hun volgelingen."
Naast die gemeenschappelijke waarden is er volgens Van Rompuy wel ruimte voor een pluriforme samenleving, waarin iedereen gerespecteerd moet worden.
Volgens de voormalig leider van de Europese Raad kan de politiek enkel het goede voorbeeld geven. Veel vat op het opleggen van waarden aan de samenleving heeft het namelijk niet. Maar het voortouw nemen kan wel. Van Rompuy: "Het hangt veel af van gedragingen van mensen."
"De politiek moet een voorbeeldfunctie geven. Hoe gaan we met mekaar om en hoe wordt er over verschillende bevolkingsgroepen gesproken? De samenleving moet signalen krijgen dat wederzijds respect de basis is voor een verdere samenleving."